Apu

Koronarokotetta "realistista" odottaa ensi vuoden alussa – Suomalaistutkimuksesta lupaavia tuloksia

Koronarokotetta "realistista" odottaa ensi vuoden alussa – Suomalaistutkimuksesta lupaavia tuloksia
Kansalaisia päästään rokottamaan koronaa vastaan ehkä kevättalvella, arvioi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek. Tulevien rokotteiden tehosta on vielä avoinna useita kysymyksiä.
Julkaistu: 16.10.2020
Koronavirusta on pidettävä kurissa turvaetäisyyksillä, hyvällä hygienialla, maskeilla ja muilla varotoimilla ainakin kevättalveen saakka, arvioi ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä. Hänen mukaansa valmista koronavirusrokotetta on realistista odottaa ensi vuoden alussa.
Kymmenen eri rokoteaihiota on edennyt kehittelyssä siihen vaiheeseen, että niiden tehoa ja turvallisuutta testataan kymmenillä tuhansilla potilailla ja tulosten valmistumisen jälkeen odotetaan viranomaisten hyväksyntää niiden käytölle.

Rokotteen teho vielä epäselvä

Tulevien rokotteiden teho ja kyky ehkäistä vakavan taudin lisäksi myös taudin tarttumista jäävät nähtäväksi.
– Rokote voi parhaassa tapauksessa estää myös infektoitumisen sen lisäksi, että se estää vakavan taudin ja kuoleman. Jos myös infektoituminen estyy, rokotettu ei ole tartuntavaarallinen muille, kun altistuu virukselle uudelleen. Se merkitsisi paljon laajan väestötason suojan syntymisessä. Mutta tässä odotetaan vielä tutkimustuloksia, Nohynek sanoo.
THL ja Helsingin kaupunki kertoivat tiistaina 13.10., että niiden tekemän tutkimuksen perusteella koronaviruksen sairastaneista lähes kaikilla oli vielä neljä kuukautta tartunnan jälkeen viruksen toimintaa estäviä vasta-aineita veressään. Tämä on rokotekehitykselle hyvä uutinen, sillä se kertoo, että rokote voisi olla tehokas vähintään neljä kuukautta rokotuksesta.
– Tietysti toivomme, että rokotteen antama suoja olisi pidempi kuin neljä kuukautta. Sitä voi lisätä esimerkiksi tehosteaineilla. Mutta vielä ei ole vastausta siihenkään, miten pitkään suoja kestää.
Nohynek kertoo, että suomalaisten rokottaminen vie aikaa, sillä tavoitteena on rokottaa kaikki ne, jotka rokotuksen haluavat. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on kehottanut varaamaan rokotetta ainakin 80 prosentille väestöstä.
– Kaikkia rokoteannoksia ei saada maahan yhdellä kertaa. Todennäköisesti rokotteita tulee pienissä erissä, tipoittain.

Koronavirusrokote ei ole pakollinen

Minkään rokotteen ottaminen ei ole Suomessa tällä haavaa pakollista. Edes terveydenhuollon ammattilaisten ei ole pakko ottaa rokotteita. Nohynek ei siis usko, että myöskään koronavirusrokotteesta tulisi pakollista.
Varsinainen rokotevastaisuus on kuitenkin Suomessa vähäistä. Suomalaislapsista prosentti ei ole saanut mitään rokotteita, mikä kertoo kansainvälisesti poikkeuksellisen hyvästä rokotuskattavuudesta.
Nohynekin mukaan THL kyseli keväällä ihmisten halusta ottaa koronavirusrokote, jos sellaista suositeltaisiin.
– Mitä vanhempi ihminen oli, sitä halukkaampi hän oli ottamaan rokotteen.
Yli 65-vuotiaista neljä viidestä vastasi varmasti tai todennäköisesti ottavansa rokotteen. 19–29-vuotiaista kaksi kolmasosaa oli rokotteen suhteen vielä pohtivalla kannalla. Mutta nuoremmissa ikäryhmissäkin vain hyvin harva oli ehdottomasti koronarokotuksen ottamista vastaan.

Tehoaako rokote iäkkäillä?

Iäkkäät ovatkin kärsineet koronaviruspandemiasta eniten. Heidän rokottamiseensa voi kuitenkin liittyä ongelmia Uutispalvelu Duodecim kertoi hiljan Jama Internal Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan rokotetutkimuksissa ei ole käytetty juuri lainkaan yli 65-vuotiaita potilaita.
Näin kehitettävistä rokotteista saatavat tiedot perustuvat nuorempiin ihmisiin, mikä voi johtaa puutteellisiin tietoihin rokotteen haittavaikutuksista ja tehosta iäkkäiden ihmisten hoidossa.
Nohynekin mukaan pisimmällä olevien rokoteaihioiden tutkimuksiin on rekrytoitu myös yli 60-vuotiaita, samoin kuin erilaisiin riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.
Ikäihmisten rokottamisessa suurin kysymys on rokotteen teho. Kun ihminen vanhenee, kehon vastustuskyvystä vastaava järjestelmä vanhenee. Tämän vuoksi rokotteen teho voi olla heikompi vanhemmilla ihmisillä.
– Tutkimuksissa on ollut myös vanhempia ikäryhmiä. Kysymys on, että onko ollut niin paljon, että rokotteen tehokkuutta voidaan jo nyt heillä arvioida.
Kommentoi »