Apu

Avun pääkirjoitus: Koronapassiin liittyy kömpelyyksiä, mutta mikä on vaihtoehto? Se, että meidän kaikkien arki hankaloituu

Avun pääkirjoitus: Koronapassiin liittyy kömpelyyksiä, mutta mikä on vaihtoehto? Se, että meidän kaikkien arki hankaloituu
Rokotukset ja koronapassit on otettu tosissaan maissa, jossa tilanne oli aiemmin talvella katastrofaalinen. Kukaan ei halua palata entiseen. Toisin tuntuu olevan laita Suomessa, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Iina Artima-Kyrki.
Julkaistu: 25.10.2021

Tein syksyllä lyhyen ulkomaanreissun. Joka paikassa kysyttiin koronapassia: ravintoloiden ja museoiden ovilla, kahviloissa ja baareissa viimeistään tiskillä tilauksen yhteydessä. Sisään oli turha yrittää ilman. Harvinaisen selkeää.

Maissa, jossa tilanne oli aiemmin talvella katastrofaalinen, rokotukset ja koronapassit on otettu tosissaan. Kukaan ei halua palata entiseen. Toisin tuntuu olevan laita Suomessa.

Koronapassiin liittyy toki kömpelyyksiä. Ja iso joukko jo koronan sairastaneita on joutunut eriarvoiseen asemaan, koska eivät ole voineet hankkia passia, vaikka olisivat halunneet. Mutta mikä on vaihtoehto? Se, että meidän kaikkien arki hankaloituu, teho-osastot täyttyvät ja kiireetöntä hoitoa lykätään.

Uskon, että jos koronapassi olisi otettu Suomessa ripeästi ja tiukasti käyttöön jo aiemmin syksyllä, tuskin olisimme nyt tilanteessa, jossa rajoituksia pitää alkaa miettiä uudelleen.
Iina Artima-Kyrki

On turhaa puhua rokotepakosta. Kenenkään ei ole pakko rokotetta ottaa. On jokaisen ihan oma valinta, jos haluaa elää eristyksissä. Mutta ennen rokotesuojaa eristyksissä joutuivat pysymään riskiryhmäläiset. Heillä oli kyse terveydentilan sanelemasta pakosta, ei vapaaehtoisesta valinnasta.

Läheskään kaikilla rokottamattomilla ei ole taustalla mitään isoa periaatetta. Uskon, että jos koronapassi olisi otettu Suomessa ripeästi ja tiukasti käyttöön jo aiemmin syksyllä, tuskin olisimme nyt tilanteessa, jossa rajoituksia pitää alkaa miettiä uudelleen.

Rokotepassissa on kyse ylimenokaudesta, ei pysyvästä ratkaisusta. Se on vahva viesti, että voimme vihdoin taas elää vapaasti. Mutta ilman kattavaa rokotesuojaa vapaus ei onnistu.

Kommentoi »