Apu

Koronan pikatestaus vähäistä Suomessa: Tallink Silja ja Finnair lyövät yksityiset lääkäriasemat hinnoillaan – Näin toimii Tanskan malli

Koronan pikatestaus vähäistä Suomessa: Tallink Silja ja Finnair lyövät yksityiset lääkäriasemat hinnoillaan – Näin toimii Tanskan malli
Finnair alkoi myydä omaa pika-antigeenitestiään elokuun alussa. Testi maksaa 65 euroa. Tallink Silja on myynyt huhtikuusta lähtien pikatestejä Tallinnan laivoilla 39 euron hintaan. Yksityiset lääkäriasemat tarjoavat vastaavia testejä huomattavasti kalliimpaan hintaan.
Julkaistu: 7.8.2021

Suomessa koronaviruksen pikatestaus ei ole ollut yhtä yleistä kuin monessa muussa Euroopan maassa. Testaaminen on ollut pinnalla, sillä jos Suomessa otetaan käyttöön niin sanottu koronapassi, se edellyttää laajaa testausta, ehkä myös pikatestausta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan testien pitäisi olla maksuttomia. Esimerkiksi Tanska on käyttänyt koronapassin tukena ilmaisia testejä.

Pikatestejä tarjotaan monesti ulkomaille matkustettaessa. Finnair alkoi myydä omaa pika-antigeenitestiään elokuun alussa. Testi maksaa 65 euroa.

Testattavien asiakkaiden määrät ovat hyvin pieniä, noin sata asiakasta päivässä. Finnairilta kerrotaan, että ensimmäisen viikon testiajat on lähes varattu.

– Tavoitteenamme on lähiaikoina lisätä testauspaikkoja Suomessa, kertoo viestintäpäällikkö Suvi Aaltonen Finnairilta.

Tallink on myynyt huhtikuusta lähtien pikatestejä Tallinnan laivoilla 39 euron hintaan. Testejä on tähän mennessä tehty vajaa 30 000. Elokuun alussa Viro muutti matkustusrajoituksia niin, että Suomesta tulevan on esitettävä todistus kahdesta rokoteannoksesta, viimeisen kuuden kuukauden ajan sairastetusta koronaviruksesta, tai enintään 72 tuntia vanhasta negatiivisesta testistä.

– Voimme vastata kasvavaan asiakasmäärään, kapasiteettia on, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Katri Link.

Nopeus vai tarkkuus?

Finnairin ja Tallink Siljan hinnat pika-antigeenitesteille ovat edullisemmat kuin testit, joita yksityiset lääkäriasemat kuten Terveystalo ja Mehiläinen tarjoavat.

Suomessa oli tehty viime viikon lopulla noin 6 miljoonaa koronatestiä, joista antigeenitestejä noin 300 000, kertoo johtava asiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

– Pika-antigeenitestin tarkkuus on hyvä. Testissä voidaan tunnistaa akuutti tauti. Sen herkkyys ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin pcr-testin, sanoo Ikonen.

Tulokseen vaikuttaa ennen kaikkea näytteenoton ajoitus eli missä vaiheessa koronavirustautia testattava on ja onko hän oireellinen vai oireeton viruksen kantaja.

– Pika-antigeenitestin etuna on nopeus. Se ei vaadi näytteiden kuljettamista keskuslaboratorioon. Se ei myöskään vaadi erikoisosaamista tai -laitteistoa. Seulontamenetelmänä se on hyvä, sanoo Ikonen.

Pikatestin avulla voidaan isosta määrästä altistuneita löytää koronatartunnan saaneet ja eristää heidät. Pika-antigeenitestejä on käytetty julkisessa terveydenhuollossa muun muassa Pohjois-Suomessa, jossa etäisyydet keskuslaboratorioihin ovat pitkät.

Tanskan malli

Suuri määrä pika-antigeenitestien ottamista sitoo kuitenkin runsaasti työvoimaa. Esimerkiksi Tanskassa on käytössä koronapassi ja ilmaiset pikatestit koko väestölle.

Testauskapasiteetin nopean lisäämisen haasteena Suomessa on työvoiman saatavuus näytteenottoon.

Tanskassa testauksessa on käytetty myös muita työntekijöitä kuin terveydenhuollon henkilöstöä. Laaja testaaminen myös maksaa. Tanskassa testaamisen hinnaksi on arvioitu 5–10 miljoonaa euroa päivässä.

Kommentoi »