Apu

Koronakoirat menivät armeijaan ja vankilaan – Näin kuonomenetelmä toimii tulokkaiden testauksessa

Koronakoirat menivät armeijaan ja vankilaan – Näin kuonomenetelmä toimii tulokkaiden testauksessa
Koronakoirat nuuhkivat nyt Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajien lisäksi myös varusmiesten ja Vantaan vankilan henkilökunnan näytteitä.
Julkaistu: 15.1.2021

Helsinkiläinen Kaartin jääkärirykmentti on ensimmäinen joukko-osasto, joka käytti koronakoiria alokkaiden vastaanotossa. Tammikuun alussa neljä koronakoiraa nuuhki Santahaminassa noin 800 alokkaan näytteet.

Koirat olivat WiseNose ry:n koulutettuja koiria, joita on käytetty Helsinki-Vantaan lentoaseman testauksessa. Koronakoirat eivät ole Suomessa aiemmin testanneet näin suurta määrää näytteitä yhden päivän aikana.

– Ensimmäiset alokkaat saapuivat aamukymmeneltä ja koirat tekivät töitä iltakuuteen asti, kertoo tiedottaja Lotta Laaksonen Kaartin jääkärirykmentistä.

Ensin terveydentilakysely

Kaikille alokkaille tehtiin ensin terveydentilakysely. Ilmoittautumisten jälkeen alokkaat ottivat kyynärtaipeestaan näytteen. Näytteet aseteltiin 25 näytteen eriin ja koirat tarkistivat ne. Koirat merkkasivat neljän henkilön näytteet. Heidät eristettiin, ja heille tehtiin koronatesti.

Joulukuusta lähtien koronakoirilla on tehty pilottitestausta myös Vantaan vankilassa. Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunnan jäsenet voivat antaa vapaaehtoisen näytteen töihin tullessaan. Tarkoitus on suojata työntekijöitä ja ehkäistä koronan leviäminen vankilaan.

– Ensimmäisenä koronakoirien tekemään testaukseen pääsevät vartijat, jotka työskentelevät vankien karanteeniosastolla. Sen jälkeen muut henkilöstöryhmät, kertoo Vantaan vankilan apulaisjohtaja Jaakko Jokinen.

Vankeja tulee ja menee Vantaalla

Vantaan vankila on tutkintavankila, vankeja tulee ja menee paljon. Valvonnan tehtäviä tekevät työskentelevät läheisessä yhteydessä vankien kanssa. He myös kohtaavat muita viranomaisia ja altistuvat kontakteille myös vankien saattokeikoilla, oikeudessa, ja sairaaloissa.

Testaus tehdään pyyhkäisynäytteellä, joka lähetetään testattavaksi koronakoiralle Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Näytteitä on annettu noin 25 kappaletta lähes päivittäin.

Koronakoiria käytetään edelleen Helsinki-Vantaan lentoasemalla arkipäivisin matkustajien vapaaehtoisessa testaamisessa. Tammikuun puolivälistä lähtien koirat alkoivat nuuskia ulkomaan matkustajien lisäksi myös kotimaan matkustajien näytteitä.

Helsingin yliopiston koronakoiratutkimus alkoi Helsinki-Vantaan lentoasemalla syyskuussa 2020. Joulukuun loppuun mennessä koirat olivat nuuhkineet lähes 6 000 näytettä. Koirat on kouluttanut koirien hajuerotteluun erikoistunut yhdistys Wise Nose. Nose Academy -yritys palkkaa koirat ja ohjaajat töihin lentoasemalle.

Kommentoi »