Apu

Koronakevät kasvatti avun tarvetta – Päihteiden käyttö lisääntyi monessa kunnassa, mutta alueellisiakin eroja on

Koronakevät kasvatti avun tarvetta – Päihteiden käyttö lisääntyi monessa kunnassa, mutta alueellisiakin eroja on
Huhti-toukokuun taitteessa kunnista 29 prosenttia ilmoitti, että päihde- ja mielenterveyspalveluiden tarve oli niiden alueella kasvanut.
Julkaistu: 4.7.2020

Turvattomuus, pelko, etätyöt, lomautukset ja irtisanomiset sekä terveydenhuollon ja muiden apua tuovien palveluiden siirtyminen etävastaanotoille. Ne ovat syitä siihen, että koronakevät on kasvattanut alkoholinkäyttöä ja siitä johtuvia ongelmia.

Huhti-toukokuun taitteessa kunnista 29 prosenttia ilmoitti, että päihde- ja mielenterveyspalveluiden tarve oli niiden alueella kasvanut. Samalla 42 prosenttia kunnista arvioi, että päihteiden käyttö oli lisääntynyt. Luvut käyvät ilmi sosiaali- ja terveysministeriön keräämistä tiedoista.

"Epäilen, että koronakriisin vaikutus päihdepalveluissa näkyy viiveellä, kun lisääntyneen päihteidenkäytön vuoksi ongelmat alkavat kasautua."
Ehytin päihdeneuvonnan päällikkö Minttu Tavia

Myös Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n päihdeneuvontaan tuli maalis–toukokuussa 15 prosenttia enemmän puheluita kuin keväällä 2019. Ongelmallinen tilanne ei vielä ole ohi. Kesälomakauden päättyminen on ennenkin kuulunut puheluissa.

– Epäilen, että koronakriisin vaikutus päihdepalveluissa näkyy viiveellä, kun lisääntyneen päihteidenkäytön vuoksi ongelmat alkavat kasautua, sanoo Ehytin päihdeneuvonnan päällikkö Minttu Tavia.

Vieroitushoidon tarve paikoin tuplaantui

Päihde- ja mielenterveyspalveluja tarjoavalla A-klinikka Oy:llä avun tarve on niin ikään huomattu. Maaliskuun lopulta huhtikuulle palveluille oli tavallista vähemmän kysyntää, mutta toukokuusta alkaen esimerkiksi vieroitushoidon tarve alkoi kasvaa. Joillakin alueilla se tuplaantui, ja tavalliseen verrattuna lisäystä on A-klinikan toimitusjohtaja Kaarlo Simojoen mukaan ainakin kolmasosa.

– Tietyillä alueilla vieroitushoidon tarve kasvoi räjähdysmäisesti. Iso muutos näkyi etenkin Lahden seudulla, Kymsoten alueella, Turussa ja Tampereella. Helsingissä kasvoi korvaushoidon tarve, Simojoki kertoo.

Osa perheistä jättäytyi koronan varjolla pois avohoidon piiristä

Vaikka avun hakijoita on ollut tavallista enemmän, perheet loistavat Simojoen mukaan poissaolollaan. Avo­hoidossa ja lastensuojelussa on nähty perheiden avuntarve, mutta osa perheistä jättäytyi koronan varjolla pois ­avohoidon piiristä.

– Heitä ei ole ilmeisesti vielä tavoitettu, tai pienistä kunnista ei tulla meille. Tähän emme vielä ole löytäneet vastausta.

Kommentoi »