Apu

Korona uhkaa al-Holin lapsia – Mitä tekee Suomi? – Pelastakaa Lapset: "Suomalaislapset pitää kotiuttaa" – Supo varoittaa aikuisista palaajista

Korona uhkaa al-Holin lapsia – Mitä tekee Suomi? – Pelastakaa Lapset: "Suomalaislapset pitää kotiuttaa" – Supo varoittaa aikuisista palaajista
Al-Holin pakolaisleirin lapset on kotiutettava, ennen kuin korona leviää, vaatii lastensuojelujärjestö Pelastakaa Lapset ry. Suojelupoliisi varoittaa aikuisten palaajien lisäävän terrorismin riskiä Suomessa.
Julkaistu: 19.5.2020

Noin 40 suomalaista, joista 30 lapsia, on edelleen suljettuna koillissyyrialaiseen al-Holin leiriin. Kurdiviranomaiset ovat koonneet sinne kymmeniä tuhansia terroristiliike Isisin taistelijoiden perheenjäseniä.

Koronakriisi asettaa leirin asukkaat entistä pahempaan vaaraan. Lastensuojelujärjestö Pelastakaa Lapset vaatii, että al-Holin tuhannet ulkomaalaiset lapset – myös suomalaiset – pitää kotiuttaa välittömästi. Järjestön mukaan lapset elävät epähygieenisissä oloissa.

– Seuraamme Syyrian tilannetta koko ajan. Toistaiseksi koronavirus ei ole lähtenyt leviämään leirillä pahasti, mutta ennen kuin tilanne pahenee, suomalaislapset pitää kotiuttaa, sanoo Pelastakaa Lapset -järjestön kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.

Lapset ovat heikoimmassa asemassa

Lapset ovat haavoittuvia viruksen levitessä. Heidän vastustuskykynsä voi olla heikentynyt, he voivat kärsiä aliravitsemuksesta, ja heidän huoltajansa saattavat kuolla.

Haarasen mukaan lapsen kotimaa on viime kädessä vastuussa tämän ihmisoikeuksien toteutumisesta. Suomen hallituksen pitäisi vauhdittaa joulukuussa tekemänsä periaatepäätöksen toteuttamista.

– Ei riitä, että kaksi suomalaista orpolasta on palautettu leiriltä. Lasten kotiuttamiseen ei tarvita suurta lentokonetta. Lastensuojelujärjestelmä pystyy käsittelemään suurempiakin henkilömääriä.

Omaehtoisesti suomalaisten on leiriltä vaikea palata, sillä he eivät saa henkilöpapereitaan yksin kuntoon. ihmissalakuljetus taas on huono vaihtoehto.

Ulkoministeriö: yhteistyötä kurdihallinnon kanssa

Suomalaisten kotiuttamisessa toimivaltainen viranomainen on ulkoministeriö. Se sanoo tekevänsä töitä ”tosissaan” lasten kotiuttamiseksi.

– Tämä on mahdollista vain yhteistyössä leiriä kontrolloivan kurdihallinnon kanssa. He ovat tällä hetkellä keskeyttäneet yhteistyön pandemian vuoksi, lähetystöneuvos Pekka Shemeikka Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnästä kertoo.

Koronan leviäminen leirillä lisää myös leirin turvallisuusuhkia jo ennestään vaarallisessa ympäristössä, Shemeikka jatkaa.

Supo: aikuiset palaajat lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Suojelupoliisin mukaan viranomaisten täytyy arvioida kotiuttamista kansallisen turvallisuuden kannalta. Suojelupoliisista kommentoitiin Avulle sähköpostitse, että aikuisten kotiuttamiseen liittyy merkittäviä ongelmia. Supon mukaan palaajat lisäävät todennäköisesti terrorismin uhkaa Suomessa.

Suojelupoliisi arvioi, että osa palaajista voi ”pyrkiä edistämään radikaalin uskonnollisen ideologiansa leviämistä ja vahvistamaan radikaaliverkostoja, vaikka he eivät itse muodostaisi suoraa terrori-iskun uhkaa”.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen huomauttaa, että riski radikalisoitumiseen kasvaa ajan kuluessa sekä lapsilla että vanhemmilla. Lapset ovat olleet leirillä jo yli vuoden ja ovat huonommassa asemassa kuin aiemmin. Valtioneuvosto teki joulukuussa periaatepäätöksen, jossa todettiin, että lähtökohta on auttaa lapsia.

– Hallituksen pitäisi noudattaa päätöstä. Lapset eivät ole tehneet valintaa olla siellä.

Kommentoi »