Apu

Pitääkö korkojen noususta huolestua? Asuntolainojen viitekorko on kohonnut miinukselta plussalle – Näin koronnousulta voi suojautua

Pitääkö korkojen noususta huolestua? Asuntolainojen viitekorko on kohonnut miinukselta plussalle – Näin koronnousulta voi suojautua
Asuntolainan korot ovat nousussa, koska inflaatio kiihtyy ja Euroopan keskuspankin odotetaan kiristävän rahapolitiikkaansa.
Julkaistu: 26.4.2022

Asuntolainan korot ovat nousseet plussan puolelle. Kahdentoista kuukauden euriborkorko eli suosituin suomalaisten asuntolainojen viitekorko on nyt 0,003 prosenttia. Nousu on merkittävää siksi, että korot ovat olleet miinuksella pitkään, jopa kuusi vuotta.

Rahoitusmarkkinoiden asiantuntijat arvioivat, että korkojen nousu todennäköisesti jatkuu, mutta nousun vauhti on maltillista. Mataliin korkoihin tottunut asuntovelallinen silti pohtii, pitäisikö nousuun varautua. Keinot riippuvat velallisen taloudellisesta tilanteesta, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajavastuualueen johtaja Paula Hannula.

– Koronnousua varten voi kerryttää säästöjä tai rahaksi muutettavaa varal­lisuutta. Turvaa korkoriskiltä voivat tuoda myös pankkien myymät tuotteet kuten korkosuojaus ja kiinteä korko.

Pankkien korkotuotteet saattavat huojentaa mieltä, mutta jos korot nousevat hyvin hitaasti mutta eivät lopulta kovin korkealle, velallinen ei liiemmin hyödy ostamastaan suojasta – päinvastoin.

– Korkosuojan kannattavuudesta saa varmuuden vasta jälkikäteen, Hannula muistuttaa.

Markkinoiden liikkeiden punnitseminen ei olekaan asiakkaalle yksinkertaista.

– Riskejä ja omaa maksuvaraa kannattaa miettiä jo luottoa ottaessa. Pitkien asuntolainojen kohdalla niin korkotaso kuin elämäntilanne ehtivät muuttua. Kohdalle voi osua työttömyys, sairaus tai avioero.

Hannulan mukaan asuntolaina ei ole ylipäänsä helpoimmasta päästä, mitä tulee ehtoihin ja hintoihin. Takaisinmaksuajan pituutta, viitekorkosidonnaisuutta ja luoton kokonaiskustannuksia on vaikea hahmottaa. Luotonantajalla onkin velvollisuus antaa luoton yksityiskohdista kattavasti tietoa ja arvioida asiakkaan maksukyky myös korkotason noustessa. Se pätee myös korkotuotteisiin.

Hannulan mukaan luottoa ottaessa tarjouksia kannattaa pyytää useilta luotottajilta ja vertailla niitä myös sen perusteella, millaisia suojia tai vakuutuksia lainan kylkeen tarjotaan.

– Kuluttajansuojalaissa kielletään yhdistämästä jotakin toista palvelua luoton saannin ehdoksi. Tarjota niitä silti saa.

Kommentoi »