Tuulilasi

Korkein hallinto-oikeus: Mersuja saa myydä Ranskassa


Ranskan korkein hallinto-oikeus on hylännyt Ranskan hallituksen osalle Mercedes-malleista asettaman myyntikiellon.
Kuvat Mercedes-Benz

Ranska kielsi kesäkuussa A- ja B-sarjan sekä CLA- ja SL-mallien rekisteröinnit, koska niissä käytetään vanhantyyppistä kylmäainetta.

Kielto kumottiin oikeuslaitoksen toimesta väliaikaisesti jo elokuussa, mutta Conseil d´Etat´n päätös tekee siitä lopullisen.

Hallinto-oikeuden maanantaisen päätöksen mukaan Ranskan ympäristöministerin päätös estää automallien myynti ei ollut oikeutettu ja malleissa olevan teknologian ei ole todistettu olevan ympäristölle suureksi vaaraksi, kertoo Reuters.

Eu-direktiivi

Kiistan taustalla on EU:n päätös, että autojen ilmastointijärjestelmissä on siirryttävä kylmäaineeseen, joka on ilmakehälle vähemmän vahingollista kuin nykyinen r134a. Uuteen aineeseen on siirryttävä autoissa, joille on myönnetty tyyppihyväksyntä 1.1.2011 jälkeen. Kaikkien valmistettujen autojen on siirryttävä vähemmän vahingolliseen aineeseen 1.1.2017.

Nykyisin yleisesti käytetyn r134a:n lämmitysvaikutus on 1430; uudella r1234yf-kylmäaineella se on 4 ja hiilidioksidilla 1. Käytännössä r1234yf on ainoa aine, joka täyttää uudet EU-vaatimukset ja jota voidaan käyttää ilmastointijärjestelmissä ilman suuria muutoksia.

Uuden aineen käyttöönotto kangerteli, sillä pääosa sen valmistukseen liittyvistä patenteista on kahden amerikkalaisyrityksen (DuPont ja Honeywell) hallussa. Yhtiöt rakensivat tehtaan tuottamaan ainetta, mutta tuotantomäärä on vasta tänä vuonna saatu vastaamaan kysyntää. Niinpä direktiivin voimaanastumista siirrettiin tämän vuoden alkuun.

Uuden kylmäaineen hinta on moninkertainen vanhaan verrattuna. Yhden auton kohdalla lisäkustannus ei ole suuri, mutta miljoonia autoja valmistettaessa sillä on merkitystä.

Tarkemmat taustatiedot kiistasta voit lukea elokuisesta jutustamme.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 6.5.2014