Apu

Mongolianvillihevonen on eläintarhojen menestystarina − Korkeasaaressa syntyneet Hanna ja Helmi siirrettiin lajinsa kotiseudulle

Mongolianvillihevonen on eläintarhojen menestystarina − Korkeasaaressa syntyneet Hanna ja Helmi siirrettiin lajinsa kotiseudulle
Korkeasaaren suojatit Hanna ja Helmi ovat nyt villejä mongolianvillihevosia.
Julkaistu: 14.11.2022

Luontokato on täyttä totta, ja eläintarhoilla on tänään entistä suurempi merkitys uhanalaisten eläinten suojelussa.

– Luontokadosta puhuttaessa ratkaisuksi nostetaan usein suojeltujen alueiden määrän lisääminen, sanoo Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

– Ikävä kyllä se ei ole välttämättä toimiva keino, sillä UNESCOn maailmanperintökohteiden luonnon monimuotoisuus ei ole säilynyt alueiden suojelusta huolimatta. Esimerkiksi lumileopardien kohdalla on tärkeämpää, että ihmiset ja eläimet oppisivat elämään samoilla alueilla.

Eläintarhat muodostavat kansain­välisen verkoston uhanalaisten lajien ­suojelussa.

Viime vuonna eurooppalaisten tarhojen keräämällä 16,2 miljoonalla eurolla tuettiin ympäri maailmaa yli 400 lajin suojelua.

– Eläintarhat saattavat olla luonnon­suojelualueiden ohella uhanalaisten lajien viimeisiä turvapaikkoja niiden luonnollisten elinalueiden pirstaloitumisen ja vähenemisen takia. Erilaisilla suojeluhankkeilla eläimiä voidaan palauttaa luontoon, mutta se vaatii monen eri organisaation ja paikallisten asukkaiden tukea ja on myös erittäin hidasta, Trontti toteaa.

Partakorppikotkien luontoonpalautus on menestystarina. Se on auttanut hitaasti lisääntyvän lajin paluuta alueille, joista se vainottiin sukupuuttoon sata vuotta sitten. Korkeasaaressa syntyneet partakorppikotkat vapautettiin Ranskaan kesällä 2013 ja Korsikalle kesällä 2022.

Partakorppikotkia elää myös ­Etelä-Euroopassa Pyreneillä, Alpeilla ja Kreetalla. Alppien populaatio on kokonaan peräisin eläintarhoista luontoon vapautetuista linnuista.

Partakorppikotkakantaa pyritään edelleen vahvistamaan tarhalinnuilla ja lajin elinalueille suunnatuilla suojelutoimilla.

Suomessa syntyneet Helmi ja Hanna koti­konnuillaan Mongoliassa heinäkuussa 2019.

Luonnosta 1960-luvulla sukupuuttoon kuollut mongolianvillihevonen elää ­j­älleen luonnossa, kiitos eläintarhojen. Korkeasaaressa asuneet Hanna ja Helmi ovat ensimmäiset Suomessa syntyneet mongolianvillihevoset. Ne siirrettiin kolme vuotta sitten lajinsa kotiseudulle Mongoliaan, elämään villissä luonnossa satojen lajitoveriensa kanssa.

1 kommentti