Apu

Koposen paluu auttoi Susijengin voittoon Australiasta


Suomen miesten koripallomaajoukkue kaatoi Australian MM-kisojen kotikenraalissa 87-81. Susijengiä johti nilkkavammastaan toipunut Petteri Koponen - muutenkin kuin pussittamalla isoimman pistemäärän (15).
Kuvat Getty Images Europe

Suomen joukkueen tasaisuutta on hoettu kyllästymiseen asti. Joukkue onkin suurempi kuin yksilöidensä summa eikä peli nojaa supertähtiin, mutta se ei tarkoita, etteikö Suomen ehkä älykkäin valmentaja Henrik Dettmann arvostaisi yksilöitä ja antaisi heille vapauksia taktisten raamien sisällä.

Dettmannin Australia-voiton jälkeen "tuommoiseksi Porcheksi" luonnehtima Petteri Koponen, 26, on Susijengille äärettömän tärkeä ratkaisijana ja pelinrakentajana, mutta myös henkisesti. Silmin nähden pelaamisesta nauttinut vilkkusilmä vie paineita muilta ja pakottaa vastustajan kiinnittämään itseensä erityishuomiota, mikä tapahtui myös Australiaa vastaan.

- Petterin perässä joudutaan juoksemaan sen verran, että meille isoille kavereille jää enemmän aikaa tehdä hauskoja juttuja, virnisti niin ikään mainiosti pelannut Hanno Möttölä.

- En malttanut tulla pois, vaikka väsyin ja välillä tuli vähän hortoiltuakin missä sattuu. Pohje kramppasi vähän lopussa, mutta kesti ihan ok, Koponen sanaili.

Koposen, kuten Suomenkin, ensimmäinen neljännes meni tempon, rytmitysten ja pelikaverien hakemiseksi, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä tehokkaammin Suomi repi Australian paikkapuolustuksen hajalle. Jatkoajalle asti Australia kuitenkin pelin venytti, johtotähtenään NBA-pistelinko  Aron Baynes 22 pisteellään.

Australia kierrätti miehistöä läpi ottelun, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että kyseessä on maailman top kymppiin mahtuva joukkue. Suomelta ei puuttunut kuin alaraajavamman vuoksi varuiksi huilannut Gerald Lee jr, jota tarvitaan MM-mittelöissä erityisesti molempien korien alustoilla.

- Minusta olemme pelanneet kaikki harjoitusottelut hyvin, mutta tämä matsi oli selvä parannus viikon takaiseen kohtaamiseen etenkin reagoinnin ja muutosten osalta. Ja Erik Murphy pelaa meillä kuin ei olisi muuta tehnytkään, totesi tyytyväinen Henrik Dettmann.

Bilbaon alkusarjassa saatetaan nähdä yksi ainutlaatuisimmista suomalaisista urheiluilmiöistä hetkeen; Espanjaan matkustaa yli 7000 korisfania, ja joukkuetta ympäröi kokonaisuutena harvinaisen positiivinen, raikas ja eteenpäin menevä tunnelma.

Apu raportoi koripallon MM-kisoista sekö verkossa että lehdessä. Ensimmäinen ottelu on USA-Suomi la 30.8.

Julkaistu: 12.8.2014