Apu

”Intohimoasioissa olen ahkera, muuten en – vaimoni Aami on meistä se jämpti,” Konsta Hietanen kertoo

”Intohimoasioissa olen ahkera, muuten en – vaimoni Aami on meistä se jämpti,” Konsta Hietanen kertoo
Konsta Hietanen lauloi itsensä Suomen sydämiin Tähdet, tähdet -ohjelmassa. Tunnemme hänet myös futisammattilaisena, Tenavatähti-voittajana, Jussi-ehdokkaana, Salkkarit-tähtenä ja viisilapsisen perheen isänä. – Minulla on monta rautaa tulessa, ja jollakin tavalla myös tykkään siitä, että käyn ylikierroksilla, Konsta kertoo.
Julkaistu: 8.5.2021

Harvoin saa yhtä iloisen vastaanoton kuin Konsta ja Aami Hietasen eteisessä. Kaksivuotias pikkuneiti juoksee silittämään fuksianpunaisen neuletakkini hihaa ja huokaa:

– Ihana väri. Pinkki.

Kohta jalkoja nuuskii nelikuinen vehnäterrierinpentu, Nuca, häntä vispaten kuin hyrrä.

Yhdessä huoneessa tekee etäkoulutöitä perheen vanhin poika. Kaksi poikaa on koulussa, yksi päiväkodissa. Aami valmistelee nuorimmaisen kanssa lähtöä asioille.

Ulko-ovi käy, talo hiljenee, ja Konsta istuutuu niin pitkän keittiönpöydän ääreen, että sen ympärille mahtuu koko seitsenhenkinen perhe. Hän kertoo, että olo on ihmeellisen levännyt. Yllätyksekseen hän on jo jonkin aikaa nukkunut kahdeksan tunnin yöunia.

– Viime vuosina olen nukkunut yleensä 4–5 tuntia yössä. Jatkuvat vähät unet ovat tuoneet välillä pelon siitä, pysyykö psyykeni kunnossa. Minulla on monta rautaa tulessa, ja jollakin tavalla myös tykkään siitä, että käyn ylikierroksilla, Konsta sanoo.

”Ymmärsin lasten kanssa, että heille hyvä rytmi tuo turvaa. Vanhempana ei voi elää hetkessä vaan seuraavassa. Olen siitä paljon oppinut, mutta emme edelleenkään ole Aamin kanssa samoilla leveleillä.”

Tähdet, tähdet 2020 -kilpailun ilmiömäinen voitto jysäytti viime syksynä Konstan elämään sellaiset kierrokset, että esillä olo alkoi ahdistaa ja sydän tykyttää kyselytulvassa. Oli vedettävä henkeä.

Tämä on ensimmäinen haastattelu runsaan neljän kuukauden tauon jälkeen.

Konsta sanoo tykkäävänsä kaaoksesta, olevansa hajamielinen ja epäsiisti mies, jolta hommat jäävät tekemättä.

– Nopeasti silti ymmärsin lasten kanssa, että heille hyvä rytmi tuo turvaa. Vanhempana ei voi elää hetkessä vaan seuraavassa. Olen siitä paljon oppinut, mutta emme edelleenkään ole Aamin kanssa samoilla leveleillä.

Konsta sanoo, että hänen työnsä ovat tulleet aina liikaa kotiin.

– Olen ollut niissä intohimoisesti läsnä, ja sitä on vaikea sammuttaa. Taistelen koko ajan tärkeysjärjestyksen kanssa. Sen pitää näkyä myös ratkaisuissani: en ota kaikkea, mitä tarjotaan, jotta perheelle jää aikaa.

Perhe vaikuttaa myös pitävän artistin maan pinnalla. Hän soitti lapsilleen uusimman biisidemon aamupalapöydässä.

– Se oli kuin levy-yhtiön palaveri: aika hyvä tarina, mutta vähän tylsä sävelmä, he sanoivat.

– En ymmärtänyt levon, unen ja ravinnon merkitystä, vaan ajattelin, että mitä kovempaa treenaan, sitä parempi minusta tulee, Konsta kertoo taipumuksestaan, joka vei eteenpäin jalkapallouralla, mutta aiheutti myös ongelmia.

Elämän ensimmäinen intohimo

Keittiönpöydän ääressä istuu huilitauon jälkeen rennon oloinen 36-vuotias kaveri, jolla on ollut poikkeuksellinen urapolku. Siihen on tarvittu – ja tarvitaan – sekä tahtoa että lahjakkuutta. Ilman molempia ei tulla ammattilaisjalkapalloilijaksi, näyttelijäksi, muusikoksi ja laulajaksi.

Konsta kertoo olleensa aina kilpailuhenkinen. Pitää olla paras.

– Intohimoasioissa olen ahkera, muuten en. Jos joku asia ei kiinnosta, en hoida sitä kuntoon. Vaimoni Aami on meistä se jämpti. Minä olen up and down -tyyppi.

Ensimmäinen intohimo oli jalkapallo. Se oli 5–6-vuotiaasta asti tärkeämpää kuin mikään muu.

– Minusta tulisi seuraava Jari Litmanen ja Suomen maajoukkueen kapteeni, joka vie joukkueen MM-kisoihin. Koulu ei saanut häiritä fudista. En ajatellut muuta ammattia kuin jalkapalloilijaa. Olin naiivi, en nähnyt tulevaisuutta.

FC Lahden Konsta Hietanen vauhdissa Club Brugen Jorn Vermeulenia vastaan elokuussa 2009. Kuva: Markus Henttonen / Lehtikuva.

Pikkujuniorina Konsta oli kanssapelaajiaan taitavampi, koska hän eli pallon kanssa. Sitten alkoi tulla eteen ominaisuus, joka on vienyt häntä eteenpäin, mutta myös haitannut.

– En ymmärtänyt levon, unen ja ravinnon merkitystä, vaan ajattelin, että mitä kovempaa treenaan, sitä parempi minusta tulee.

Lisäksi Konsta inhosi auktoriteetteja.

– Yksi teini-iän valmentajani jopa sanoi, että minulle on parempi kertoa, mitä ei kannata tehdä, jolloin varmasti tein päinvastoin. Edelleen kyseenalaistaminen on vahva piirteeni. Kuuntelen kyllä auktoriteetteja, joita kunnioitan.

Sellaisia osui jalkapallouran varrelle, kuten valmentajat Antti Muurinen ja Harri Kampman, jotka olivat johdattaneet joukkueensa Suomen mestaruuksiin ja Euroopan kentille. Oman elämän auktoriteetti asuu myös omakotitalossa Jalkarannassa.

– Aami on lukenut parituhatta sivua lastenkasvatuskirjoja, joten tiedän hänen puhuvan asiaa, kun keskustelemme aiheesta.

”Jalkapallosta saamani rahat eivät riittäneet perheen elättämiseen, ja piti tehdä muita hommia. Tuntui, että jalkapallo vei liikaa niin itseltäni kuin perheeltä. Mieli meni kentällä tapahtuneen mukaan. Jokainen häviö oli kuin pieni kuolema.”

Luonnonlahjakkuudesta ammattilaiseksi

Konstasta tuli ammattilainen jalkapallossa. Ensimmäisen sopimuksensa hän solmi FC Kuusankosken kanssa 20-vuotiaana.

– Minulla oli luontaista pelikäsitystä. Olin hyvä harjoittelija ja siedin kipua. Nopeaksi en voinut tulla. Tiedän senkin, että intohimo jalkapalloon on niin vahva, että jos annan sille tilaisuuden, se voi viedä.

Oikeana laitalinkkinä ja keskikentällä pelannut Konsta lopetti uransa FC Lahden riveissä 2013. Se oli vaikea päätös. Kaksi viimeistä kautta olivat olleet hyviä, mutta eivät nousujohteisia, eikä kansainvälistä uraa enää ollut näköpiirissä 29-vuotiaana.

– Lisäksi jalkapallosta saamani rahat eivät riittäneet perheen elättämiseen, ja piti tehdä muita hommia. Tuntui, että jalkapallo vei liikaa niin itseltäni kuin perheeltä. Mieli meni kentällä tapahtuneen mukaan. Jokainen häviö oli kuin pieni kuolema.

Musiikkiluokan käyneelle Konstalle oli pikkupojasta asti tarve esiintyä ja olla huomion keskipisteenä.

Ääninäyttelijäksi kymmenvuotiaana

Konstalla oli jo lapsena vahva vietti esiintyä ja olla huomion keskipisteenä. Hän meni Lotilan koulun musiikkiluokalle yhdeksänvuotiaana.

Tenavatähti-ohjelmaa oli esitetty muutama vuosi, ja sinne Konsta halusi. Hän ei ollut ujo, ja vitsailu oli hänen tapansa kommunikoida. Showmiehen elkeet näkyvät myös videotallenteissa Tenavatähti-kisasta, jonka hän voitti vuonna 1994.

– Nykyäänhän ei ole järkeä mennä telkkariin laulukisaan. Jos olet lapsena poikkeuksellinen esiintyjä, saat itsesi läpi eri kanavilla ilman sitäkin.

Päästäisitkö lapsesi vastaavaan kilpailuun?

– Riippuu iästä ja tilanteesta. Vanhimmalla lapsellani on poltetta samoihin hommiin. Hän näyttelee ja soittaa pianoa paremmin kuin minä.

Konstasta tuli showbisneksen moniosaaja kymmenvuotiaana. Hän teki mainoksia ja oli ääninäyttelijänä. Hänellä oli oma tv-ohjelmakin, Konstan koukkuja.

Neljätoistavuotiaana hän sai Poika ja ilves -elokuvasta Jussi-ehdokkuuden miespääosasta. Perhe on katsonut sen, ja Konsta on siitä tänään ylpeä.

– Mutta Pojan ja ilveksen jälkeen kieltäydyin uusista näyttelijäproggiksista, sillä ne olisivat sotkeneet tulevaisuudensuunnitelmani jalkapalloilijana.

Studion ovat rakentaneet Aami-vaimon pikkuveljet Atte ja Santtu. Jälkimmäisen kanssa tehdään biisejä.

Yhden miehen ohjelmatoimisto

Jalkapallovuosinaankin Konsta oli soittanut ja tehnyt kappaleita. Hän alkoi tehdä satunnaisia keikkoja. Kohta hän oli kitaransa ja bändinsä kanssa Lahden seudulla suosittu viihdyttäjä juhlissa, häissä, hautajaisissa ja ravintoloissa. Kiireisimpinä lauantaina saattoi olla viisikin keikkaa.

– Olen tehnyt työtä leipä edellä ja myös epämukavuusalueillani. Paitsi esiintyjä, olin yhden miehen ohjelmatoimisto, keikkamyyjä, laskuttaja ja tekniikka.

Lauluja kirjoittaessaan Konsta koki intohimon tunteen, jota hän ei enää jalkapallossa saanut.

– Päässäni kasvoi visio, että minusta tulee artisti, joka esittää omia laulujaan. Se oli tietysti vielä epävarmempi tie perheelliselle.

Konsta kirjoittaa biisitekstejä käsin. – Biisejä teemme aamulla, kun lapset ovat lähteneet kotoa, ja Salkkarien kuvauspäivinä illalla ja yöllä, kun lapset nukkuvat.

Salatut elämät on hieno näyttelijäkoulu

Syksyllä 2019 tuli puhelu Salatut elämät -tv-sarjan tuotantoyhtiöstä.

– Se oli hämmentävää. Minua ei kysytty vierailemaan päiväksi, vaan koekuvauksiin. En osannut odottaa mitään sellaista.

Konstan piti tehdä koekuvaukseen poliisi Miki Kajander. Hän rakensi päähänsä poliisin, jolla oli kaksi lasta ja vaimo, ja jonka elämä ei ollut ruusuilla tanssimista.

– Luin kahta kohtausta väsymiseen asti. Tarjoilin puolipottuilevan, keskustelevan Mikin. Koekuvauksissa tuli itsevarma olo. Menen tekemään tämän. Siitä tykätään tai ei.

Konsta haluttiin. Hän mietti asiaa päiväkausia ja pohti sitä vaimonsa Aamin kanssa. Enemmän kuin mitään muuta, hän toivoi, että ura oman musiikin kanssa etenisi.

– Ajattelimme, että musiikin kannalta olisi hyvä juttu päästä ihmisten telkkareihin. Sitten, kun rupesin sitä tekemään, tajusin, miten hieno työpaikka ja näyttelijäkoulu se on. Ei tarvitsisi lähteä ajamaan jokaiselle pubikeikalle joka viikonloppu, kun olisi leipätyö.

Nykyään Konsta on Salattujen elämien mainoskuvissa etualalla. Mikille ja tämän sarjavaimolle Susulle on sarjassa kirjoitettu samanlainen, nuoresta asti jatkunut suhde kuin Aamilla ja Konstalla.

– Mutta he ovat selkeästi jättäneet sen hoitamatta, toisin kuin me.

”En rehellisesti sanottuna tiedä, mikä elämäntilanteemme olisi ilman Salkkareita. Missä asuisimme, mitä tekisimme? Musiikkialalla ei ole nyt töitä, mutta elätän jälleen perhettä oudolla alalla.”

Tähdet, tähdet -kutsu oli jättipotti

Seuraavan yllättävän puhelun Konsta sai auton ratissa moottoritiellä, kun hän oli matkalla kotiin Salattujen elämien kuvauksista. Kiinnostaisiko Tähdet, tähdet 2020?

– Se oli jättipotti. En ole yksityisyrittäjän urallani tuulettanut kertaakaan niin voimakkaasti kuin silloin. Onneksi auto pysyi tiellä. Seitsemän vuotta olin tähdännyt siihen, että muusikko Konsta Hietanen alkaa kiinnostaa.

Konsta oli miettinyt, että hän saattaisi suoriutua ohjelmasta hyvin, sillä bilekeikat olivat opettaneet häntä esittämään monentyyppistä musiikkia. Ooppera oli vierain, mutta hän toivoi, että saisi olla silloin vielä mukana.

– Siinä joukossa olin nobody bilebändikaveri Tommi Läntisen, Abreun ja Suvi Teräsniskan kaltaisten huippuartistien rinnalla. Toivoin, etten putoaisi ensimmäisenä.

Kutsu Tähdet, tähdet 2020 -kisaan oli Konsta Hietaselle jättipotti. – Seitsemän vuotta olin tähdännyt siihen, että muusikko Konsta Hietanen alkaa kiinnostaa. Kuva: AOP.

Konsta valloitti tuomarit ja yleisön ja voitti koko kisan. Harvinainen luonnonlahjakkuus, totesi Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi. Hämmästyttävän monipuolinen esiintyjä ja taitava laulaja, tuomarit kiittelivät.

Ilman koronaa laulukilpailun voitto olisi tuonut Konstalle esiintymisiä ja tuloja. Nyt niitä ei ole. Onneksi on Salatut elämät. Konsta on kuvauksissa kahdesta neljään päivää viikossa, työsuhteessa.

– Salkkareista tulee nyt leipä. Se ei olisi voinut tulla parempaan aikaan. En rehellisesti sanottuna tiedä, mikä elämäntilanteemme olisi ilman Salkkareita. Missä asuisimme, mitä tekisimme? Musiikkialalla ei ole nyt töitä, mutta elätän jälleen perhettä oudolla alalla.

”Ensimmäistä kertaa elämässämme on nyt viikonloput. En ole pelaamassa tai keikoilla. Teemme yhdessä, siivoamme, futaamme ja soitamme.”

Vauva opetti elämän tärkeysjärjestyksen

Aami palaa asioiltaan. He ovat toistensa turvaverkko, olleet siitä asti, kun Konsta oli 18 ja Aami 15.

Konsta kertoo, että puolison unelma oli tulla äidiksi. Esikoinen syntyi, kun Aami oli 20-vuotias, Konsta 23. Synnytyksen jälkeen Aami oli niin heikossa kunnossa, ettei hän jaksanut hoitaa vauvaa ja isä kantoi vastuun ensimmäisistä viikoista.

– Silloin opin elämän tärkeysjärjestyksen. Kun vauva tuli syliini, kaikki muut asiat menivät omille paikoilleen. Nyt minulla oli merkitystä. Huolehdin vauvasta.

Molemmat viihtyvät kotona lasten kanssa. Konsta ei kaipaa yksinoloa.

– Ensimmäistä kertaa elämässämme on nyt viikonloput. En ole pelaamassa tai keikoilla. Teemme yhdessä, siivoamme, futaamme ja soitamme.

– Olisi kiva rakennuttaa talo hieman syrjempään. Sanomme unelmiamme toisillemme ääneen ja tiedämme, että kaikki eivät toteudu, Konsta kertoo hänen ja Aamin yhteisistä haaveista.

Tietokonepelejä Hietasilla pelataan äärimmäisen harvoin ja silloinkaan ei koskaan väkivaltaisia pelejä.

– En usko, että lapsi jää jälkeen digikehityksessä sen takia, ettei hän ammu tietokonepelissä ihmisiä.

Konsta kertoo kasvaneensa Aamin kanssa yhdessä vahvaan suhteeseen. Kumpikin on kotoisin Lahdesta, ja heillä on omia ystäviä ja kavereita.

– Olemme persoonia, jotka eivät jaksa tasaisen vaakasuoraa elämää. Tarvitsemme onnellisia hetkiä, ja jos on vastoinkäymisiä tai väsymystä, haluamme pois kuopasta. Vietämme iltaa kotona tai pidämme treffi-illan.

Yhteiset unelmat liittyvät tällä hetkellä uuteen kotiin.

– Olisi kiva rakennuttaa talo hieman syrjempään. Sanomme unelmiamme toisillemme ääneen ja tiedämme, että kaikki eivät toteudu.

Mutta yksi unelma Konstalla on, jonka hän haluaa ja aikoo – ehkä kilpailuhenkisesti, varmasti intohimoisesti – saavuttaa: olla yksi Suomen ykkösartisteista.

Konsta Hietanen

  • Syntyi: 20. 7. 1984 Lahdessa. Asuu Lahdessa.
  • Perhe: puoliso Aami, 13-, 11-, 8- ja 6 -vuotiaat pojat sekä tytär, 2.
  • Muusikko: Tähdet, tähdet -kilpailun voitto 2020. Singlet Hullu ja Uskollinen ystävä 2020. Levytyssopimus Universal Musicin kanssa. Vuoden 1994 Tenavatähti.
  • Näyttelijä: Tv-sarjassa Salatut elämät 2020–. Parhaan miespääosan Jussi-ehdokkuus 1998 elokuvasta Poika ja ilves.
  • Jalkapalloilija: 2005–2013 FC Kuusankoski, FC Lahti, MyPa, FC Lahti.

Päivitetty 8.5. – Ilmestynyt 30.4.2021

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »