Tuulilasi

Konsernin sisäinen sanasota kiihtyy: Porsche-pomon mitta alkaa täyttyä Audin skandaaleista


Porschen yritysneuvostopomo Uwe Hück on avautunut saksalaislehdessä Audin lukuisista skandaaleista, jotka vetävät myös Porschen mainetta alaspäin.
Teksti Max Lange
Kuvat Porsche

VW-konsernissa on syntynyt erikoinen riita Porschen ja Audin välille, kertoo Der Spiegel. Porschella ei olla tyytyväisiä Audin lukuisiin kytköksiin päästöskandaalissa.

Porsche on käyttänyt Cayenne-katumaastureissaan Audin 3-litraista dieselmoottoria, joissa on myös havaittu päästöhuijausohjelmistoa. Audin toimet ovat siis vetäneet myös Porschen mukaan päästöskandaaliin, vaikka merkin omien sanojen mukaan Porschella ei ole ollut päästömanipuloinnin kanssa mitään tekemistä.

Hück totesi asiasta kovasanaisesti Bild am Sonntagissa näin: ”En aio sallia, että Porsche joutuu vaaraan Audin temppuiluista”. Samalla Hück vaatii, että Audin nykyiset johtajat erotetaan tehtävistään. Hückin mukaan Porschella koetaan, ”Audi on pettänyt meidät” ja ”emme voi enää sietää näitä kaikkia valheita”.

Hück paljastaa, että Audin johtoporras on vaakutellut Porschelle 3-litraisten dieselmoottorien olevan puhtaita, jopa kirjallisesti. Siitäkin huolimatta dieseleistä on löytynyt epämääräisyyksiä. Nyt Saksan viranomaiset käynnistäneet tutkinnan myös Porschella, kerrotaan Spiegelissä.

Tällainen julkinen sanasota konsernin sisäistä asioista on autoteollisuudessa harvinaista. Porschen ja Audin välinen tekninen kilvoittelu tiedetään, mutta tällainen ulostulo on ennenkuulumatonta.

Julkaistu: 24.7.2017