Tuulilasi

Kommentti: Auto ei toimi enää kuin junan vessa


Uusista autoista on tullut eteviä mutta samalla uskomattoman monimutkaisia laitteita.
Kuvat Satu Nyström

Kuka päivittää autoaan yhtä usein kuin kännykkäänsä tai läppäriään? Tämä kysymys nousee väkisin esille, kun mietitään viime vuosina autoihin hiipineen elektroniikan määrää. Uusi tekniikka ja hienot uudet sovellukset avaavat tietysti autoilijoille uusia mahdollisuuksia, mutta mitä monimutkaisemmaksi tekniikka menee, sen vikaherkempää se tunnetusti on. Uuden karhealla autolla ajavalle tämä ei ole suuri ongelma, mutta miten on 10 vuoden kuluttua? Kenellä on käytössä yli 10 vuotta vanha kännykkä tai tietokone, joka pelaa kuin unelma?

En ole missään nimessä uuden tekniikan vastustaja. Haluan vain kyseenalaistaa sen, mitä kaikkia ominaisuuksia autoilijat autoihinsa oikeasti tarvitsevat. Vertailukohtaa voi hakea jälleen kerran mobiililaitteiden puolelta. Kuinka moni hyödyntää kaikkea käytössään olevaa älytekniikkaa, joka on pakkosyötetty heidän laitteisiinsa? Yksi asia on tässä yhteydessä nostettava tosin heti esille. Jokainen älykkäiden turvajärjestelmien myötä säästetty ihmishenki on arvokas.

Toivottavasti autofirmoilla pysyy autoon integroitavissa sovelluksissa järki loppupeleissä kädessä. Esimerkiksi lämmityslaitteen puhaltimien ja istuinlämmityksen kytkimien toivoisi jatkossakin olevan yksinkertaisia nappeja. En kaipaa niitä jonnekin keskusvalikon alle, sen paremmin kun en kaipaa turhaan hienoa grafiikkaa. Jotkut asiat voisi minun mielestäni hoitaa jatkossakin yksinkertaisen mekaniikan avulla. Esimerkiksi kelpaa se kuuluisa junan vessa, jossa oli reikä lattiassa ja läppä. Se toimi aina ja jatkuvasti – niin kesähelteillä kuin paukkupakkasillakin. Junalla useasti matkustaneet varmasti tietävät uusien junan vessojen vikailmoituksia lukiessaan sen, mistä minä puhun.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 8.1.2014