KOM-teatteri kansissa
Kulttuuri
KOM-teatteri kansissa
Neljäkymmentä vuotta suuria teatterielämyksiä ja vahvoja tunteita.
26.4.2013
 |
Apu

Helsingin Kapteeninkadulla sijaitseva KOM-ravintola täyttyi seisomapaikkoja myöten, kun ravintolan naapurissa olevan KOM-teatterin historiikki julkistettiin.

Paikalla olivat lähes kaikki komilaiset. Teatterin ensimmäisen sukupolven näkijät ja tekijät Pekka Milonoff, Kaisa Korhonen, Kaj Chydenius, Sinikka Sokka, Rea Mauranen, Marja-Leena Kouki, Sulevi Peltola ja muut asettuivat yhteisrintamaan nykypolven kanssa.

Ja se rintama pitää yhä!

Chydenius asettui pianon ääreen, ja komeasti ja ajankohtaisena kajahti komilaisten laulama Vapauden kaiho. Tilaisuus loppui 70-lukulaisten ikoniksi muodostuneeseen Kalliolle, kukkulalle.

KOM-kirja (Like) on melko järkälemäinen historiikki, mutta kiinnostavaa luettavaa. Suunvuoron saavat kirjoittajien lisäksi näyttelijät ja ohjaajat. Heidän muistoistaan ja kokemuksistaan muodostuu kuva siitä, millaisissa olosuhteissa  KOM aikoinaan kiersi Suomea syrjäisimpiä kolkkia myöten ja miten suomalaista, pölyttyneeksi koettua teatteria haluttiin uudistaa.

Pienen teatterin tarina on omanlaisensa menestystarina. Ajoittaisista taloudellisista vaikeuksista huolimatta KOM on pitänyt asemansa kantaaottavana, ajatuksia ja tunteita herättävänä teatterina.

KOMin ensi-illat ovat aina niitä, joita odottaa jo ennakkoon.

Kommentoi »