Tuulilasi

Kolmiolääkkeet ovat riski liikenteessäKolmiolääkkeet ovat riski liikenteessä

Suurin osa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kuljettajista pyrkii välttämään autoilua kolmiolääkkeen vaikutuksen alaisena.
Kuvat Liikenneturva, Nina Mönkkönen

Oman voinnin tarkkailu ja keskustelu lääkärin kanssa korostuvat, kun omaa ajokykyä arvioidaan. Yksittäinen sairaus lääkityksineen ei vielä välttämättä heikennä ajokykyä, mutta jotkut lääkkeet saattavat vaikuttaa yllättävällä tavalla ajamiseen.

”Esimerkiksi monet rauhoittavat lääkkeet sekä unilääkkeet lisäävät rattiin nukahtamisen riskiä. Punainen varoituskolmio lääkepurkin kyljessä on aina merkki siitä, että oman ajokunnon tarkkailussa on oltava entistäkin valppaampana”, painottaa Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski.

Liikenneturva kysyi kevään lopulla suomalaisten suhdetta autoiluun ja kolmiolääkkeisiin. Yhdeksän kymmenestä kolmiolääkettä käyttäneestä kertoo pyrkivänsä välttämään autolla ajoa kolmiolääkkeen vaikutuksen alaisena. Vain reilu kymmenesosa (11 %) kokee, ettei ole saanut riittävästi tietoja kolmiolääkkeiden vaikutuksista.

Useampi kuin yhdeksän kymmenestä (92 %) pitää myös ajoa unilääkkeen vaikutuksen alaisena vakavana tai erittäin vakavana liikennerikkomuksena. Suhtautuminen on yhtä paheksuvaa kuin ajoon kannabiksen vaikutuksen alaisena.

Myös suurin osa suomalaisista kokee iäkkäiden pakolliset ikäkausitarkastukset tarpeellisiksi. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista vain viisi prosenttia piti ikäkausitarkastuksia turhina.

”Ikäkausitarkastusten tarpeellisuudesta on ollut keskustelua. Hyvänä puolena niissä on, että näin kuljettajat saadaan tulemaan lääkärin vastaanotolle. Toisaalta lääkärin tehtävänä on muulloinkin arvioida sairauksien ja lääkkeiden kokonaisvaikutusta moottoriajoneuvon turvalliseen kuljettamiseen. Jos ajoterveysvaatimukset jäävät täyttymättä pidempikestoisesti, lääkärillä on velvollisuus ilmoittaa asiasta ajokorttiviranomaiselle”, Koski muistuttaa.

Julkaistu: 30.10.2017