Apu

Kolmiloikkaaja Mäkelä ja kuulantyöntäjä Mäkitörmä Kalevan Kisojen valopilkut

Kolmiloikkaaja Mäkelä ja kuulantyöntäjä Mäkitörmä Kalevan Kisojen valopilkut
Yleisurheilun SM-kisoissa on tavallista enemmän sähköä, kun osa urheilijoista valmistautuu Berliinin EM-kisoihin tai tavoittelee paikkaa niissä. Lauantain parasta antia olivat kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän ennätystulos (14,31) sekä EM-rajan rikkonut kuulantyöntäjä Senja Mäkitörmä, joka paransi ennätystään peräti 90 senttiä.
Julkaistu: 21.7.2018

Kristiina Mäkelä joutui aiemmin tänä vuonna lajipiireissä myrskynsilmään, kun hän arvosteli Suomen Urheiluliittoa itse asian eli urheilijoiden tukemisen unohtamisesta.

Lausuntoa enemmän ihmetytti se yksimielinen palaute, jonka liiton johtomiehet antoivat Mäkelälle julkisesti. Pahemmin kärjistämättä viestin saattoi tulkita, että ”tytön” pitäisi olla hiljaa ja keskittyä hyppäämiseen.

Sittemmin Mäkelä on kertonut julkisesti myös siitä, miten teinitähtenä tunnetuksi tullut loikkaaja on vasta viime vuosina oppinut kyseenalaistamaan asioita, saanut itseluottamusta ja tajunnut, ettei hän urheile muita varten.

Henkilökohtaisen ennätyksensä 14,31 Kalevan Kisoissa hypännyt Mäkelä säteili Harjun stadionilla iloa ja itsevarmuutta.

- Jos jotain olen oppinut niin sen, ettei asioita kannata hautoa, vajota epätoivoon eikä yrittää hosua kaikkia ongelmia tieltä yhdellä kertaa. Tuomaksen (valmentaja Sallinen) kanssa on keskitytty voimatasoihin, jotta kestävyys on parantunut ja hajalla ollut hyppy saatu kuntoon.

- Oloni on aivan erilainen, kun luotan kaikessa Tuomakseen ja itseeni. En enää stressaa esimerkiksi painosta, kisatilanteista tai siitä, mitä muut minusta ajattelevat.

Voittotulos on Mäkelän ensimmäinen 14 metrin ylitys puoleentoista vuoteen, ja se jää Heli Koivula-Krugerin Suomen ennätyksestä (vuodelta 2003) vain kahdeksan senttiä.

- Minulla on mahdollisuudet ja resurssit myös Helin SE:n rikkomiseen; kyllä se hyppy tulee. Ehkä jo Berliinissä, Mäkelä hymyili.

Keihäspaikka EM-kisoihin avoinna

Päätöspäivä sunnuntain kohokohta on miesten keihäsfinaali, vaikka jalkansa telonut Tero Pitkämäki ja pikkuvaivojen vuoksi varotoimena Kalevan Kisat väliin jättänyt Antti Ruuskanen puuttuvat.

Nuorelle komeetalle Oliver Helanderille (88,02) etsitään seuraa kisakoneeseen. EM-kisat alkavat 6. elokuuta.

Suomella on kolme miesten EM-paikkaa, mutta kukaan kolmikkoa lukuun ottamatta ei ole ylittänyt 80 metrin rajaa. Apu seuraa myös päätöspäivän tapahtumia paikan päällä.

Kommentoi »