Kolmas Tuntematon sotilas kuvataan 2016
Kulttuuri
Kolmas Tuntematon sotilas kuvataan 2016
Aku Louhimiehen elokuva on suunnattu suomalaisille, neliosaisella televisiosarjalla haetaan tuottoa kansainvälisiltä markkinoilta.
Julkaistu 18.8.2015
Apu

Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan rahoitus on varmistunut. Aku Louhimiehen ohjaama elokuva saa ensi-iltansa Suomen satavuotispäivänä, 6. joulukuuta 2017.

Seitsemän miljoonan euron budjetista peräti 4,9 miljoonaa tulee yksityisten yhteiskumppaneiden kukkaroista, loput muun muassa elokuvasäätiöltä ja Veikkaukselta. Kuvaamaan päästään kesällä 2016.

Toisin kuin Edvin Laineen (1955) ja Rauni Mollbergin (1985) versiossa, Louhimiehen ja Jari Olavi Rantalan kirjoittaman uuden Tuntemattoman käsikirjoituksen pohjana on Väinö Linnan sensuroimaton ja lyhentämätön romaani, joka julkaistiin vuonna 2000 nimellä Sotaromaani.

- Käsikirjoitus on pitkällä. Ilman sitä emme olisi rahoittajia saaneetkaan mukaan hankkeeseen, Aku Louhimies kertoi Helsingin hotelli Kämpissä pidetyn lehdistötilaisuuden jälkeen.

Rahoituksen varmistuttua alkaa kuvauspaikkojen etsiminen sekä näyttelijöiden valinta. Louhimiehellä on roolituksesta jonkinlaisia ajatuksia, mutta ei lukkoon lyötyjä päätöksiä.

- Nykyaikana castaus on erilaista kuin esimerkiksi Mollbergin aikana, jolloin kierrettiin pitkin kyliä etsimässä ja koekuvaamassa sopivia näyttelijöitä. Nyt rooleista kiinnostuneet näyttelijät lähettävät itse ”self tapeja” eli videonäytteitä, joista seulotaan parhaat koekuvauksiin.

Yksityisiä rahoittajia Tuntemattomassa sotilaassa on kaikkiaan 15, joiden joukossa LähiTapiola-ryhmän ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston lisäksi ovat muun muassa SuperCell-yhtiön perustajat Niko Derome, Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen.

Jos elokuvan budjetti on näin suuri, miten on mahdollista saada esimerkiksi yksityisten rahoittajien sijoittama summa takaisin pelkillä lipputuloilla tai Yleisradion esitysoikeuksilla?

- Tuntemattoman sotilaan elokuvaversion lisäksi teemme aihetta syventävän neliosaisen televisiosarjan, jota yritetään markkinoida myös kansainvälisille televisioyhtiöille. Nykyään tv-sarjat tavoittelevat aina suurempaa kuin vain oman maan yleisöä, Louhimies paljastaa.

Onko elokuva siis tarkoitettu suomalaisille ja tv-sarja ulkomaille?

- Kyllä, vaikka kansainvälistä yleisöä etsitään tietenkin molemmille.

Aku Louhimiehen nimi alkaa olla tuttu maailmanlaajuisillakin markkinoilla. Hän ohjaa parhaillaan suuren budjetin televisiosarjaa Rebellion Irlannin yleisradioyhtiölle.

Myös Puolustusvoimat on mieluusti mukana jatkosodan vaiheista kertovassa Tuntemattomassa sotilaassa. Apu ei ole rahallista – Puolustusvoimat tarjoaa asiantuntemusta ja huolehtii muun muassa turvallisuus- ja logistiikkakysymyksistä sekä tarjoaa kuvauspaikat Karjalan Prikaatin alueelta. Osa kuvauksista tullaan järjestämään samanaikaisesti Karjalan Prikaatin harjoitusten kanssa. Varusmiehiä ei kuitenkaan värvätä esimerkiksi näyttelijöiksi joukkokohtauksiin.

- Meillä on vahvasti oma intressimme avustaa tällaisessa. Tarkoituksenamme on vaalia veteraanien perintöä sekä pitää yllä maanpuolustustahtoa, Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa sanoo.

Tuntematon sotilas on saman mittaluokan jättihanke kuin viime vuonna valmistunut Big Game (8,5 me) tai parin vuoden takainen Iron Sky (7,5 me). Puolustusvoimien tuki mukaan luettuna puhutaan yhdestä kaikkien aikojen kalleimmasta suomalaisesta elokuvasta.

Kalleimman elokuvan paikkaa Tuntematon ei kuitenkaan vie. Se kuuluu toistaiseksi toteutumattomalle Mannerheim-elokuvalle.

Kommentoi »