Apu

Koronarokotusten kolmas annos immuunipuutteisille ja terveydenhuollon henkilöstölle – THL: ei vielä alle 30-vuotiaille miehille

Koronarokotusten kolmas annos immuunipuutteisille ja terveydenhuollon henkilöstölle – THL: ei vielä alle 30-vuotiaille miehille
Immuunipuutteisille kolme koronarokotetta. Muiden rokottamista harkitaan.
Julkaistu: 24.9.2021

Kolmas koronarokotuskierros on jo vauhdissa. Toistaiseksi se rajataan pienelle osalle kansaa.

Nyt rokotetaan immuunipuutteisia ihmisiä, joita on noin 50 000. Immuunipuute johtuu esimerkiksi elinsiirrosta, immuunipuolustusta heikentävästä syöpähoidosta tai kroonisesta munuaisten vajaatoiminnasta.

Seuraavaksi kolmannen kerran rokotetaan ne, jotka ovat saaneet kaksi annosta rokotetta 3–4 viikon välein. Lyhyessä ajassa annettujen rokotteiden teho tartuntaa ja lievää koronatautia vastaan ei seurantatiedon mukaan ole yhtä hyvä kuin niiden, joiden välissä pidempi aika.

"Kahdentoista viikon välein annettujen rokotteiden teho vakavaa koronatautia vastaan on Suomessa edelleen erinomainen, joten meillä ei ole kiirettä ryhtyä antamaan kolmatta annosta muille."
Ylilääkäri Hanna Nohynek, THL

Tähän ryhmään kuuluu muun muassa terveydenhoitoalan henkilökuntaa. Ryhmän alle 30-vuotiaille miehille THL ei vielä suosittele kolmatta rokotetta, sillä sen mahdollisesti aiheuttamaa sydänlihastulehdusriskiä halutaan vielä tutkia.

Muille kolmatta kierrosta ei vielä tule.

– Kahdentoista viikon välein annettujen rokotteiden teho vakavaa koronatautia vastaan on Suomessa edelleen erinomainen, joten meillä ei ole kiirettä ryhtyä antamaan kolmatta annosta muille, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Muiden tarvetta kolmanteen rokotteeseen harkitaan erikseen myöhemmin, kun on kertynyt lisää tietoa meiltä sekä maista, joissa on annettu kaksi annosta samalla tavalla pitkällä aikavälillä kuin meillä. Tällaisia maita ovat Iso-Britannia ja Kanada, Nohynek kertoo.

Käytössä kolme erilaista rokotetta

Rokotteiden säilyvyysajan päättyminen on tullut välillä vastaan ainakin pääkaupunkiseudulla. Suomessa on otettu käyttöön kolme eri rokotetta, joiden säilyvyysajat ovat hieman erilaiset.

– Astra Zenecan rokottet vanhenevat marraskuun loppuun mennessä. Niistä ei ykkösannoksia enää anneta, mutta jos kakkosrokote tarvitaan, meillä on niitä riittävästi, kertoo THL:n lääketukkukaupan johtaja Toni Relander.

– Modernan rokotteessa on kuusi kuukautta säilyvyysaikaa ja Pfizerilla yhdeksän. Pfizerin rokotetta on mennyt siinä määrin olkavarsiin, että en näe riskiä, että ne olisivat vanhenemassa varastoihin.

1 kommentti