Tuulilasi

Kolhujen korjauksiin uusi menetelmä – iso säästö asiakkaalle


Autoklinikan PDR-kiertue tuo ainutlaatuista kolhunkorjausta myös paikkakunnille, joiden Autoklinikka-korjaamoilla menetelmä ei ole vielä käytössä. Auton lommoja korjataan maalamatta tällä ja ensi viikolla Oulussa, Savonlinnassa ja Lahdessa. PDR-menetelmä säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä.
Kuvat Autoklinikka

Auton pienistä kolhuista noin yhdeksän kymmenestä voidaan korjata ilman maalaamista. Sen mahdollistaa Autoklinikalla käytettävä koukkuoikaisu- eli PDR-menetelmä (Paintless Dent Repair). Lommo oikaistaan vaurion taustapuolelta erikoistyökalujen avulla.

Suurimmat erot PDR:n ja perinteisen pellinkorjauksen välillä ovat ajassa ja korjauskustannuksissa. Koukkuoikaisuna tehty korjaus vie aikaa yleensä vain tunnin.

”Kustannuksissa liikutaan PDR:n osalta noin 150 eurossa. Hintaero perinteisillä menetelmillä tehtäviin korjauksiin voi olla yllättävänkin suuri, puhutaan usein sadoista euroista”, Autoklinikan kolhunoikaisun ammattilainen Juha Heiskanen kertoo.

Pieni kolhu suoristuu käsityönä

PDR-menetelmällä suoristettavaksi sopivat parhaiten alle kahden euron kolikon kokoiset kolhut, joihin pääsee käsiksi pellin takaa. Sopivin korjausmenetelmä valitaan kuitenkin tapauskohtaisesti.

”Teemme arvion korjaamolla, sillä asiakkaan on itse vaikea määritellä vaurion laajuutta tai meidän todentaa sitä pelkkien valokuvien perusteella. Auto kannattaa siis tuoda meille näytille korjaamojemme aukioloaikojen puitteissa. Meiltä voi kysellä työtilannetta etukäteen sähköpostitse tai puhelimella”, Heiskanen vinkkaa.

Juha Heiskanen on yksi menetelmän harvoista taitajista Suomessa. Hän alkoi opetella PDR-menetelmää vuonna 2006 ja on sittemmin harjaantunut tekniikan huippuammattilaiseksi.

”Päädyin alalle sattumien kautta, sillä kouluttauduin alun perin kaupallisen alan ammattilaiseksi. Kiinnostus autoja kohtaan innosti minua kuitenkin hakemaan työpaikkaa, jossa tekniikkaa opetettiin uusille työntekijöille. PDR-menetelmää ei opeteta kouluissa, vaan osaaminen siirtyy ammattilaiselta toiselle. Tässä työssä omat kädentaidot ja osaaminen kehittyvät jatkuvasti, mikä tekee työstä erityisen mielekästä”, Heiskanen kuvailee. 

Kiertue tuo ammattilaiset asiakkaiden luo

Heiskanen kiertää nyt kollegansa Vesa Mattilan kanssa eri puolilla Suomea korjaamassa kolhuja maalaamatta. Kiertueen aikana he vierailevat sellaisilla paikkakunnilla, joissa Autoklinikka-ketjulla ei ole vielä koukkuoikaisumenetelmää käytössä. Autoklinikalta löytyy tällä hetkellä kolme PDR-osaajaa, jotka tekevät kolhunoikaisua maalaamatta pääosin pääkaupunkiseudun Autoklinikoilla. 

PDR-kiertueen ensimmäinen pysähdyspaikka oli 19.–20.3. Rovaniemen Autoklinikalla. Seuraavaksi Heiskanen ja Mattila suuntaavat Ouluun, jossa he vierailevat 21.-22.3. Heiskanen jatkaa Oulusta ensi viikolla vielä Savonlinnan ja Lahden Autoklinikoille. 

”PDR-osaamista on Suomessa verrattain vähän, joten haluamme tarjota palvelua myös muissa toimipaikoissamme. Kiertue on hyvä tilaisuus käydä korjaamassa lommoja Pohjois-Suomea myöten. Mikäli kysyntää riittää, tulemme todennäköisesti tekemään vastaavanlaisia kiertueita jatkossakin”, Heiskanen sanoo. 

Autoklinikan PDR-kiertuepaikkakunnat ja -ajat:

Oulu 21.–22.3.2018 Savonlinna 26.–27.3.2018 Lahti 28.3.2018  

Julkaistu: 22.3.2018