Tuulilasi

Kolarikuolemat vähentyneet – "parhaimmat luvut viiteen vuoteen"


Tutkijalautakuntien tuore ennakkoraportti osoittaa, että moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa ainoastaan suistumisonnettomuudet olivat alkuvuonna lievässä kasvussa.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Kohtaamisonnettomuuksien määrä taas on vähentynyt selkeimmin ja tullut alas vuoden 2012 huippulukemista. Risteysonnettomuuksien määrä on pysynyt muutaman vuoden miltei ennallaan.

"Onnettomuustutkinnassa on jo pidempään näkynyt kehitys, jonka mukaan erityisesti henkilöautojen välisissä törmäyksissä kuolee yhä vähemmän ihmisiä", kertoo raportin laatinut yhteyspäällikkö Tapio Koisaari.

"Kehitys näyttää jatkuvan samansuuntaisena. Moottoriajoneuvojen onnettomuuksissa kuluvan vuoden luvut ovat selvästi parhaimmat viiteen vuoteen."

Kaikkein nuorimman ikäluokan, eli 20-vuotiaden ja sitä nuorempien kohdalla moottoriajoneuvo-onnettomuudet lisääntyivät pitkästä aikaa. Sen sijaan kaikissa muissa ikäryhmissä ne joko pysyivät entisellä tasollaan tai vähenivät.

Kevyen liikenteen onnettomuuksia poikkeuksellisen paljon

Alkuvuosi oli synkkä kevyen liikenteen onnettomuuksien osalta.

Pyöräilijöitä menehtyi kymmenen ja jalankulkijoita kahdeksan. Määrä on miltei kaksinkertainen viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

"Ajoneuvojen turvallisuus kehittyy jatkuvasti, mutta kevyen liikenteen osalta kehitys on hitaampaa. Alkuvuonna tapahtuneissa kevyen liikenteen onnettomuuksissa näkyy erityisesti iäkkäiden ihmisten osuus. Tien ylittäminen on hitaampaa, eivätkä he pysty väistämään vaaratilanteessa riittävännopeasti. Myös havainnointikyky saattaa olla heikentynyt", liikenneonnettomuuksien tutkinnan johtaja Kalle Parkkari taustoittaa.

Eniten kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia tapahtui Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Molemmilla alueilla menehtyi kahdeksan henkilöä tammi–huhtikuun aikana.

"Heti perässä tulee Etelä-Pohjanmaa, jossa onnettomuuksia oli kuusi. Väkilukuun suhteutettuna tämä on melko korkea lukema. Sen sijaan hyvä kehityssuunta on ollut esimerkiksi Varsinais-Suomessa, jossa onnettomuuksia tapahtui kolme, eli viisi vähemmän kuin edellisvuonna", Koisaari kertoo.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 17.5.2014