Eeva

Kokki tuli kotikeittiöön ja loihti ravintolatason illallisen

Kokki tuli kotikeittiöön ja loihti ravintolatason illallisen

Illalliskutsujen järjestäminen on mukavaa, jos joku muu hoitaa ruokapuolen.
Teksti Sanna Wallenius
Mainos

Alkutapaamisessa suunnittelimme illallisen ja kartoitimme keittiövälineeni. Ruuat Henri valmisti kotonamme.

Tunnustan. En lukeudu rentoihin emäntiin, jotka nauttivat sukujuhlien järjestämisestä. Ruuanlaitto on aina kaaosmainen prosessi, jossa kaikki energiani menee oikean ajoituksen tavoitteluun ja lopulta tiskikaaoksen taltuttamiseen.

Löysin netistä kokkipalveluja tarjoavan Henri Heinosen, jonka voi tilata kotiin laittamaan ruokaa. Sain esittää Henrille toiveita, joiden pohjalta hän suunnitteli kolmen ruokalajin menun seitsemälle aikuiselle ja viidelle lapselle.

Alkupalaksi nautimme kurpitsarisottoa vuohenjuustolla, pekonilla ja salviavoilla. Pääruuaksi Henri valmisti Korven tilan karitsaa, paahdettua palsternakkaa ja lakritsikastiketta. Maistuvan kokonaisuuden täydensivät valkosuklainen crème brûlée sekä Jukolan tilan juustotarjotin. Henri hoiti myös kauppaostokset. Vain suositusviinit hain itse.

Kokkauksesta ja ruuista maksoimme 69 euroa henkilöltä. Se oli pieni hinta siitä, että sain seurustella rauhassa vieraiden kanssa.

Vielä, kun joku siivoaisi kodin ennen ja jälkeen juhlien. Tosin sekin taitaa olla vain järjestely- ja rahakysymys.

Alla suosikkini, herkullisen kurpitsarisoton ohje. Lisää reseptejä löydät osoitteesta: www.tasteofnikinmaki.com

Kurpitsarisottoa pekonilla ja vuohenjuustolla (4 hengelle)


 1 kurpitsa


3 dl risottoriisiä


7 dl kanalientä


1,5 dl valkoviiniä


1 sipuli


1 valkosipulinkynsi


1/3 puntti timjamia


2 dl cheddarjuustoa


ripaus suolaa ja pippuria


 1/3 puntti salviaa


50-70 g voita


200 g vuohenjuustoa


1 paketti pekonia


Leikkaa kurpitsa pitkittäin puoliksi ja puolita palat vielä uudelleen. Laita kurpitsat vuokaan ja vuoka uuniin 200 asteeseen tunniksi. Kuori ja silpo sipuli. Raasta sekaan valkosipulinkynsi. Kuumenna pieni kattila, lisää 1 rkl öljyä ja kuullota hetki sipuleita. Laita kansi päälle ja laske lämpö pienimmälle asetukselle. Hauduta noin tunti, sekoita välillä.


Kun kurpitsa on ollut uunissa tunnin, kaavi sen sisusta silppuriin ja lisää sekaan kanalientä niin, että saat seoksesta tasaista sosetta. Asettele pekonit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne muuttuvat rapeiksi. Ruskista voi ja salvia nopeasti kattilassa.


Kuumenna korkeareunainen pannu. Kuullota riisit öljyssä kuultaviksi. Kaada sekaan viini ja sekoita, kunnes se on imeytynyt. Lisää joukkoon kurpitsasose ja kanalientä. Sekoita.


Sekoita joukkoon sipulit, silputtu timjami ja lisää kanalientä. Sekoita. Lisää raastettu juusto risoton sekaan. Lisää lientä niin, että koostumus on löysähkö.


Kokonaisaika risoton kypsennykseen on noin 18 minuuttia.


Annostele risotto lautaselle ja lisää pinnalle murennettua rapeaa pekonia. Kruunaa herkku vuohenjuustokiekolla, jota voit halutessasi ruskistaa kaasupolttimella. Lusikoi päälle salviavoita.


Kuvausastiat: Raaka Rå


Kuvat: Sanna Wallenius


Juttu on julkaistu Eevan numerossa 5/2017.

Julkaistu: 4.5.2017