Pelastuslaitos hätiin: Koiraemo synnytti laatoituksen alle Kalajoella – Jokisimpukoiden muuttotalkoot Kausalassa – Kotimaan katsaus
Puheenaiheet
Pelastuslaitos hätiin: Koiraemo synnytti laatoituksen alle Kalajoella – Jokisimpukoiden muuttotalkoot Kausalassa – Kotimaan katsaus
Kotimaan katsaus: Väärää rahaa liikkeellä Kuopiossa. Suomen suurin laivavieras Kokkolassa. Etelä-Karjalan museossa näyttely sotapakolaisuudesta.
Julkaistu 22.6.2020
Apu

(Yläkuvan koiranpennut eivät liity tapaukseen, pelastettujen pentujen kuvat alla.)

Kalajoella raskaana ollut koiraemo oli hakeutunut synnyttämään suojaisaan paikkaan, laatoituksen alle.

Emo oli synnyttänyt piiloonsa viisi koiranpentua, joten Jokilaaksojen pelastuslaitoksen yksikkö sai hommia ja pelasti tuoreen perheen pinteestä.

Kaikki pennut voivat hyvin ja pääsivät pian takaisin emon vierelle. Pelastustehtävä kesti noin tunnin.

Kausala: Jokisimpukoiden muuttotalkoot

Pikkujärvisimpukka. Kuva: Creative Commons

Turun kehätien perusparannustyömaalla Aurajokilaaksossa rakennetaan useita siltoja, joten alueella on tehty mittava jokisimpukoiden siirto-operaatio.

— Uhanalaiset vuollejokisimpukat siirrettiin Vääntelänkosken läheisyyteen ja muiden simpukkalajien yksilöt useaan paikkaan niiden suuren määrän vuoksi, hieman alkuperäisestä sijainnista alajuoksulle päin.

– Molemmissa tapauksissa puhutaan siis varsin lyhyistä etäisyyksistä, minkä verran simpukoita siirrettiin, kertoi hydrobiologi Rami Laaksonen Länsi-Suomi -lehdelle.

Vuollejokisimpukoiden lisäksi lähtökäskyn saivat paikalta löytyneet pikkujärvisimpukat, litteäjärvisimpukat, sysisimpukat ja soukkojokisimpukat.

– Näin suurta siirtoa ei ole ennen tehty yhtä huonossa näkyvyydessä kuin mikä Aurajoessa nyt oli. Yhteensä keräsimme alueelta 708 vuollejokisimpukkaa ja kaikkien lajien simpukoita yhteensä lähes 28 000, sekä noin 3 500 simpukan kuorta.

Kuopio: Väärää rahaa liikkeellä

— Kevään mittaan ja varsinkin viime viikon ja viikonlopun aikana on tullut useita ilmoituksia väärän rahan käytöstä, kertoo rikoskomisario Kauko Kuismin Itä-Suomen poliisista. Tuoreimmat tapaukset ovat Varkauden ja Kuopion alueilta. Jäljitelmiä on käytetty etenkin pienissä ostoksissa kahviloissa, kioskeissa ja ravintoloissa sekä bussi- ja taksimatkojen maksuun. Niitä on tavattu kymmenen, kahdenkymmenen ja viidenkymmenen euron seteleistä, suosituin on 20 euron jäljitelmä.

Poliisi kehottaa käteisen rahan vastaanottajia olemaan tarkkana. Myös asiakkaan kannattaa vaihtorahaa saadessaan katsoa mitä takaisin tuli.

Poliisi toivoo, että jäljennöksen tarjoajista tehtäisiin heti ilmoitus hätäkeskukseen.

Kokkola: Suomen suurin laivavieras tänä vuonna

DS Charme. Kuvat: Screenshot / MarineTraffic.com

Kokkolan syväsatamassa vieraili Capesize-kokoluokkaan kuuluva Ds Charme, joka on yksi kaikkien aikojen suurimmista Kokkolassa koskaan käyneistä laivoista. Kyse on tiettävästi myös suurimmasta Suomessa tänä vuonna käyneestä aluksesta.

Ennätyslaiva Charmen kantavuus on 176 000 tonnia – määrä vastaa vastaa noin 4 000 rekkaa. Alus on 292 metriä pitkä ja 45 metriä leveä. Alus lastattiin vain osittain, sillä Kokkolan meriväylän syvyys on vain 13 metriä. Mikäli alus ottaa täyden lastin, sen syväys on 17–18 metriä.

Aluksen matka jatkui Kokkolasta Välimerelle.

Lappeenranta: Evakkojen ikävälle ei ole sanoja

Evakkoja Urjalan asemalla. SA-Kuva

Kun yli puoli miljoonaa suomalaista joutui jättämään kotinsa sotien vuoksi 1900-luvulla, jäljelle jäi paljon sellaisia kokemuksia, joita jälkipolvetkaan eivät ole pystyneet sanoittamaan kunnolla.

Karjalan museossa on avautunut Sijoiltaan-näyttely, jossa pääsee tutustumaan, miltä sotapakolaisuus on näyttänyt ja tuntunut aikalaisten elämässä. Tarjolla on esimerkiksi Karjalan ja Lapin evakkojen kertomuksia, sota-ajan valokuvia sekä evakkojen mukaansa ottamaa esineistöä kuten astioita.

Näyttelyn taustalla on historiatutkija Seija Jalaginin johtama tutkimushanke pakolaishistorian jättämistä jäljistä sukupolvelta toiselle. Hankkeen kotipaikkana on Oulun yliopisto, ja sitä rahoittaa Suomen Akatemia.

Etelä-Karjalan museon Sijoiltaan-näyttely täydentää samaa aihetta käsittelevää taidenäyttelyä Lappeenrannan taidemuseossa.

Kommentoi »