Apu

Kohtaamisia Tea Istan kanssa

Kohtaamisia Tea Istan kanssa
Hieno näyttelijä on poissa. Haastattelut Tea Istan kanssa säilyvät muistoissa kirkkaina hetkinä.

Helmikuun 20. päivä 81-vuotiaana kuollut Tea Ista kuuluu legendaaristen suomalaisnäyttelijöiden joukkoon ja siihen kultakauteen, jolloin taiteilijoita vielä ympäröi taianomainen säteily. 

Kansallisteatterissa kuuden vuosikymmenen mittaisen uran tehnyt Ista loisti kuvankauniina myös elokuvissa. Omaleimaisesta ja omaäänisestä näyttelijästä tuli tähti jo nuorena, mutta työtään hän teki vailla minkäänlaisia tähden elkeitä.

Haastattelin Tea Istaa monta kertaa. Kolme niistä on jäänyt mieleen aivan erityisinä.

Vuonna 1990 Jouko Turkka piiskasi tuttuun tyyliinsä näyttelijöitään Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä. Sinne oli valmistumassa hänen kirjoittamansa ja ohjaamansa Valheita-näytelmä, absurdi ja koominen esitys, jota katsoessaan ei tiennyt, mikä on faktaa, mikä fiktiota.

Tea Istaa huvitti Turkan meuhkaaminen. Näyttelijä ei säpsähdellyt ohjaajan karjaisuista, vaan kertoi nauttivansa työstä luovaksi ja hulluksi neroksi luonnehditun Turkan kanssa.

- Olen tottunut monenlaisiin ohjaajiin. Heitä pitää kuunnella, mutta kaikkeen ei pidä suostua. Tämä näytelmä on hulluttelua ja sellaista teatterileikkiä, josta pidän.

Kymmenen vuotta myöhemmin, alkukesästä 2000 tapasimme Tea Istan kotipihalla Espoossa. Hän kertoi Helsingin kaupunginteatterin Kultalampi-näytelmästä, joka oli palaamassa suuren menestyksen jälkeen takaisin ohjelmistoon. Vastanäyttelijänä hänellä oli Matti Ranin.

Istuimme ulkona, kiireen täyttämä maailma tuntui olevan kaukana. Linnut ja oravat rapisivat puissa, ne olivat näyttelijän ystäviä. Tea Ista kaipasi silti jo Hangon vesille, kesäsaareensa, sen kallioille, joiden päällä kasvavat männyt kohisivat tarinoita. Ja vuosien jahkailun jälkeen saareen oli asennettu sähköt!

Kultalammesta hän puhui lämmöllä. 

- Näytelmän teksti ei ole mitään Shakespearea, mutta se sisältää hienoja oivalluksia pitkästä parisuhteesta ja sukupolvien välisistä jännitteistä.

Kului jälleen kymmenisen vuotta. Näin Tea Istan kahdesti hänen viimeiseksi jääneessä Kansallisteatterin roolissaan Mr Vertigo -näytelmässä. Ensin Helsingissä, sitten Pietarissa, jossa Kansallisteatteri vieraili huhtikuussa 2011 Mr Vertigollaan.

Tea Ista oli jälleen tekemisissä erikoisen ja lahjakkaan ohjaajan kanssa. Kristian Smeds arvosti vanhaa näyttelijää suuresti. Hän oli kirjoittanut Istalle keskeisen roolin Paul Austerin romaanista sovittamaansa näytelmään.

Pietarissa Tea Ista kertoi hotelliaamiaisella, miten hän edelleen jaksaa näytellä.

- Kaiken tekemisen ja elämisen ydin löytyy ilosta ja intohimosta. Rakastan työtäni!

Sitten hän kapusi nuorempien kollegoidensa kanssa linja-autoon ja alkoi valmistautua näytelmän läpimenoon ja illan esitykseen Baltijski Dom -teatterin lavalla.

Julkaistu: 21.2.2014
Kommentoi »