Kohdunpoisto voi altistaa virtsankarkailulle – Riski jopa 15 kertaa suurempi
Terveysuutisia
Kohdunpoisto voi altistaa virtsankarkailulle – Riski jopa 15 kertaa suurempi
Tutkimuksen perusteella kohdunpoistoleikkaukseen liittyy jopa 15-kertainen riski joutua virtsankarkailuleikkaukseen muihin alateitse synnyttäneisiin naisiin verrattuna.
30.10.2023
 |
Apu Terveys

Kohdunpoistoleikkaus saattaa altistaa virtsankarkailulle. Tutkimuksen perusteella kohdunpoiston läpikäyneillä naisilla esiintyy tavallista enemmän virtsankarkailua, ja he myös tarvitsevat siihen useammin leikkaushoitoa.

Virtsan ponnistuskarkailun vuoksi tehdyt leikkaukset ovat noin kolme kertaa yleisempiä naisilla, jotka ovat olleet kohdunpoistossa. Jos nainen on lisäksi synnyttänyt ainakin yhden lapsen alateitse, kohdunpoistoleikkaukseen liittyy jopa 15-kertainen riski joutua virtsankarkailuleikkaukseen muihin alateitse synnyttäneisiin naisiin verrattuna. Lääkärien olisikin hyvä kertoa virtsankarkailuriskistä, jos potilaalle harkitaan kohdunpoistoa.

Kohdunpoistot ovat vähentyneet Suomessa viime vuosikymmenten aikana, mutta niitä tehdään yhä noin 5 500 vuodessa. Yleisimmät syyt kohdunpoistoon ovat kohdun lihaskasvaimet, kohdun laskeumat ja menorrhagia eli runsas kuukautisvuoto.

Naisen virtsankarkailu eli virtsainkontinenssi on varsin tavallinen vaiva, josta kärsii jossain vaiheessa elämäänsä arviolta puolet kaikista naisista. Häiritsevä virtsankarkailu lisääntyy iän myötä, erityisesti vaihdevuosien jälkeen. Siitä kärsii 20 prosenttia 25–60-vuotiaista ja 60 prosenttia yli 70-vuotiaista suomalaisnaisista. Ylipaino on virtsankarkailun merkittävin syy, ja riski kasvaa painon nousun myötä. Vaivalle altistavat myös raskaus ja synnytys, diabetes sekä runsas tupakointi ja nesteiden juonti

Lähde: American Journal of Obstetrics & Gynecology

1 kommentti