Tuulilasi

Koeajossa nyt: Smart Forfour – pikkuisen isompi


Forfourilla on päävastuu Smartin toisesta tulemisesta.
Teksti Timo Nurmi

Smartin laivasto on rantautunut suomalaiskaupunkeihin. Tarjolla on takavuosien tapaan kaksi mallia, Fortwo ja isompi Forfour, jonka maahantuoja arvioi nousevan näistä kahdesta myydymmäksi. Nyt ajossamme oleva Forfour on 80 cm kaksipaikkaista pikkusisartaan pidempi, ja istumapaikkoja siihen on sovitettu nimensä mukaisesti neljälle.

Aluksi Smarteja kaupataan vapaasti hengittävällä 1,0-litraisella moottorilla, jonka teho on 71 hevosvoimaa. Myöhemmin valikoima kasvaa 0,9-litraisella turbokoneella, josta otetaan 90 hv tehoa. Molemmat voimanlähteet ovat bensiinikäyttöisiä. Vaihteistoiksi on valittavissa viisivaihteinen manuaali tai keväällä valikoimaan liittyvä kuusiportainen Twinamic-kaksoiskytkinlaatikko.

Vakiovarustelu sisältää mm. ilmastoinnin, kevytmetallivanteet ja sähkösäätöiset sekä lämmitettävät ulkopeilit.

Smart Forfourin hinnat alkavat Suomessa 16 413 eurosta. Hintaeroa pienempään Fortwohon on vain noin 700 euroa. Kallein Forfour on kolmesta varustetasosta kattavimmalla eli Proxylla kuorrutettu versio, joka maksaa 17 652 euroa. Lisäksi Smarteja myydään Web edition -versioina, joiden hinnat ovat hieman korkeammat.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 5.1.2015