Tuulilasi

Koeajo: Volkswagen Polo – erä pienois-Golfia

Koeajo: Volkswagen Polo – erä pienois-Golfia
Uusi Volkswagen Polo on kasvanut jo yli kolmoskoppaisen Golfin mittojen.
Julkaistu: 3.11.2017

Pituutta lisää noin kahdeksan senttiä, ja akseliväliinkin venytystä reippaasti yli yhdeksän senttiä. Se on kova kasvu missä tahansa kokoluokassa. Kasvun perustana on tietysti uusi pohjalevy; se sama, joka löytyy jo uudesta Seat Ibizasta, ja jolle kasataan jatkossa muutkin VW-konsernin pienokaiset.

Uutta Poloa on vaikea mieltää pikkuautoksi, kun sitä katsoo etuviistosta. Ennemminkin Poloa voisi nopealla vilkaisulla luulla Golfiksi. Etenkin akselivälin kasvu yli kolmoskoppaisen Golfin mittojen on luonut Pololle selvästi aikuistuneen olemuksen.

Ison tuntuinen. Istahtaminen kuskin paikalle ei aiheuta suurta ihmetystä. Kuskin on helppo viihtyä, ja luonteva ajoasento löytyy vaivatta. Auton merkki on helppo tunnistaa. Vaikka paljon on pistetty uusiksi, niin käytössä on runsaasti tuttuja tai ainakin tutun oloisia VW-palikoita. Paremmissa varustetasoissa ohjaamo on myös varsin näyttävän näköinen isoine ja moderneine kosketusnäyttöineen sekä digitaalisine mittaristoineen.

Plussaa tulee siitä, että keskikonsolissa sijaitseva kosketusnäyttö on aiempaa ylempänä, ja samassa tasossa mittariston kanssa. Katsetta ei tarvitse paljoa tiestä siirtää. Enemmän katseita vetää tosin uusi digitaalinen ja muokattava mittaristo, jonka Polo saa nyt ensimmäisenä VW-perheessä. Mittaristo on paitsi näyttävä myös erittäin selkeä. Myös muokkausmahdollisuuksia on pakko kehua. Toimintoja on tosin sen verran, että niiden perehtymiseen kannattaa uhrata suosiolla jonkin verran aikaa.

Siirtyminen takaistuimelle nostattaa kulmakarvoja. Jalkatilaa on hyvin aikuisellekin, eikä pääntilakaan lopu kesken. Lähes seitsemällä sentillä kasvanut leveys tuntuu sekin matkustamisen väljyytenä. Ja viimeistään vilkaisu 351-litraiseksi kasvaneeseen tavaratilaan kertoo, ettei Polo ole enää pikkuauto. Se on kasvanut jo pienen perheauton mittoihin. Tavaratilassa on lisäksi kätevä välipohja. Ylimmässä asennossaan se nostaa tavaratilan lattian nurin kipattujen takaistuinten tasalle, jolloin käytössä on lähes tasainen ja iso kuljetuskammio.

Ei yllätä. Ajossa Polo maistuu heti Volkkarilta. Kaikki on vaivatonta ja yllätyksetöntä. Ohjaus on melko kevyt, mutta autoa on helppo käskeä oikeaan suuntaan. Pitkä akseliväli vakauttaa kulkua, ja jousitus nielee hyvin tien epätasaisuuksia. Polo tuntuu siis myös tien päällä entistä isommalta autolta.

Lisävarustelistasta löytyy tässä kokoluokassa melko eksoottinen varuste. Poloon saa nimittäin hieman tavallista matalamman urheilualustan, jonka iskunvaimennusta voi säätää. Se on paitsi auton sporttisuutta mutta myös mukavuutta lisäävä varuste Suomen vaihtelevilla teillä. Tästä teknisestä ratkaisusta lienee kiittäminen myöhemmin esiteltävää Polo GTI:tä.

Otimme ensituntumat 95-heppaisesta kolmipytystä sekä manuaali- että automaattivaihteisena. Koneessa on tukevasti alavääntöä, mikä tekee ajamisesta helppoa. Manuaalin kanssa saa olla tarkkana, sillä keppiä on veivattava aika lailla. Ja jos kierrokset päästää laskemaan liian alas, kone sammuu helposti. Automaatin kanssa elämä on vaivattomampaa, mutta se nostaa valitettavasti auton hintaa melkoisesti.

Korvakuulolla arvioiden Polo on hiljentynyt melkoisesti – mukavuutta lisäävä tekijä sekin.

Laidasta laitaan. Suomeen uudet Polot saapuvat lokakuussa. Myynti alkaa kahdella kolmisylinterisellä bensakoneella, joista pienempi eli 75-heppainen hengittää vapaasti ja tehokkaampi eli 95-heppainen pyörii ahtimen tahdistamana.

Uudesta Golfista tuttu 1,5-litrainen ja 150-heppainen neloskone on sekin mielenkiintoinen vaihtoehto. Polo liikahtanee sen avulla jo varsin sukkelaan.

Tuon päälle on toki tulossa vielä 2-litrainen ja 200-heppainen GTI. Dieseleitäkin on tarjolla, mutta niiden kysyntä jäänee vaatimattomaksi. Myös maakaasuversio on putkessa.

Varustetasoja on kolme: Trendline, Comfortline ja Highline. Malliston hinnat alkavat 15 705 eurosta, ja noin 20 000 eurolla pääsee käsiksi jo varsin hyvin varusteltuun autoon.

Volkswagen Polo 1.0 TSI

 • Hinta: 18 481 euroa
 • Moottori: Rivi-3, bensiini, turbo
 • Iskutilavuus: 999 cm3
 • Teho: 70 kW (95 hv) / 5 000–5 500 r/min
 • Vääntö: 175 Nm / 2 000–3 500
 • Voimansiirto: Etuveto, 5-portainen manuaali
 • 0-100 km/h: 10,8 s
 • Huippunopeus: 187 km/h
 • Yhd. EU-kulutus: 4,5 l/100 km
 • CO2-päästöt: 101 g/km
 • Mitat: Pituus 4 053 mm, leveys 1 751 mm, korkeus 1 461 mm, akseliväli 2 548 mm, tavaratila 351 l
 • Omamassa: 1 145 kg
Kommentoi »