Tuulilasi

Koeajo: Skoda Fabia 1.2 TSI 110 Style DSG A – Fabia ja DSG ovat toimiva yhdistelmä


Olemme jo koeajaneet uuden Skoda Fabian monen malliversion voimin. Tuulilasista 4/15 löytyy Fabian laaja testi. Nyt talliimme saapui Style-varustelulla, 110-hevosvoimaisella moottorilla ja DSG-vaihteistolla varustettu Fabia.
Kuvat Ossi Oikarinen

Koeajoautoomme on valittu sporttihenkistä ostajakuntaa miellyttäviä lisävarusteita. Musta Colour Concept -väritys noudattaa ruutulipun väriteemaa. Katto, sivupeilit ja vanteet ovat kiiltävän mustia, muut korin osat valkoisia. Poljinten pinnat ovat metallia, ja sporttipenkit on verhoiltu ruututikkauksella.

Kuten jo aikaisempien koeajojen yhteydessä totesimme, Fabian mukavuuteen voi vaikuttaa rengasprofiilin ja istuinten valinnalla. Sporttipenkit yhdessä matalampien renkaiden kanssa saavat auton tuntumaan hieman jäykemmältä mutta samalla urheilullisemmalta. Makuasia, joka kannattaa kuitenkin huomioida autoa ostettaessa.

Mutta miten DSG-vaihteisto soveltuu Fabiaan? Toimiiko se yhtä hienosti kuin perinteinen automaattivaihteisto? Kannattaako kaksoiskytkinvaihteistosta maksaa noin 1 700 euron lisähinta?

Heti ensimmäisen liikkeellelähdön yhteydessä tulee selväksi, että allekirjoittaneen dieselmoottoriin totutettu oikean jalan nilkka liikkuu aivan liian nopeasti. Siitä ei niska tykkää. Kun pääkopan heilahtelut on saatu aisoihin, on aika ottaa uusi yritys. Maltillisemmin kaasua painettaessa liikkeellelähtö sujuu ilman ylimääräistä nykimistä. Muutaman risteyksen jälkeen ajo alkaa jo sujua ilman, että kuljettajan pää heiluu edestakaisin kuin hevikitaristilla.

Muuten DSG-vaihteiston toiminta on normaaliajossa pehmeää ja saumatonta. Vaihdot ovat sulavia, ja D-moodilla vaihteisto käyttää mahdollisimman suuria vaihteita, jotta moottorin kierrosluku pysyy alhaisena. Näin kulutus saadaan pieneksi. Jo 60 km/h -nopeudessa käytössä on suurin eli seitsemäs vaihde, ja moottorin käyntinopeus on alle 1 500 r/min.

DSG-vaihteistoa on joskus moitittu nykivästä vaihtamisesta, tosin osasyy löytyy varmasti kuljettajista. Jos D-moodilla ajettaessa lähdetään esimerkiksi ohittamaan, kaasun pohjaan painamisen jälkeen vaihteisto miettii hetken ennen kuin suostuu vaihtamaan kolme pykälää alaspäin. Ohituksiin on parempi valmistautua kytkemällä urheilullisempi S-moodi. Tällöin moottorin kierrokset eivät laske 2 000 r/min -lukeman alle, ja rundeja käytetään aina punaviivaan saakka.

Vaihdekeppiä oikealle liikuttamalla kytketään päälle manuaalinen vaihtaminen. Itse en toimintoa kaivannut oikeastaan kertaakaan. Sille tosin voi olla käyttöä, jos matka suuntautuu esimerkiksi Keski-Eurooppaan, jossa moottorijarrutusta on hyvä käyttää jyrkimmissä alamäissä jarrujen säästämiseen.

Kevyen auton ajo-ominaisuudet ovat hyvät kaupunkikäytössä, ja DSG-vaihteisto on omiaan tässä ympäristössä. Parkkeeraaminen sujuu vaivatta, kunhan kuljettaja muistaa olla maltillinen kaasunkäytön kanssa.

110-hevosvoimaisen ja 175 Nm vääntöä kehittävän moottorin puhti riittää liikuttamaan kevyttä autoa aivan riittävän nopeasti. Suuren dieselmoottorin ja perinteisen automaatin yhdistelmään tottuneen kuljettajan on kuitenkin syytä kalibroida odotuksensa uudelleen. Pieni bensiinikone tarvitsee korkeita kierroksia ja tiheitä vaihteiden vaihtoja liikkuakseen ripeästi. Mutta sehän onnistuu automaattisesti DSG:ltä!  

Kaksoiskytkinvaihteistot jakavat ihmisten mielipiteitä, mutta itse pidän tästä tekniikasta. Ajaminen on helppoa, ja helppokäyttöisyys sopii hyvin Fabian luonteeseen.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 19.4.2015