Tuulilasi

Koeajo: Opel Astra Sports Wagon 1.6 SIDI


Piristyssuihku - uusi turbosukupolvi astui palvelukseen Astrassa.
Teksti Timo Nurmi
Kuvat Timo Nurmi

SIDI-suorasuihkutusmoottorit valtaavat Opelin mallistoa vähitellen. Astrassa 1,6-litrainen SIDI on tarjolla kaikkiin korimalleihin vanhemman 1.4-turbon lisäksi. Kokeiltuamme aikaisemmin keväällä moottoria Insigniassa automaatin parin halusimme nyt kokea sen manuaalivaihteiston kanssa.

Pakoäänen sävyssä on kumeutta, joka erottuu niin käynnistyksessä kuin kiihdytyksissä. Tasakaasulla moottori on erittäin hiljainen ja värinätön. Kovin suurta meteliä auto ei voi pitää suorituskyvystäänkään, joka on asiallinen muttei varsinaisesti sporttinen. Osasyy tästä lankeaa Astran isolle omamassalle, joka laimentaa tehopainosuhdetta. Vaihteensiirto ei ole erityisen kevyttoiminen, mutta pykälät kytkeytyvät täsmällisesti.

Kytkimen tarttumisessa on pikkuriikkisen verkkaisuutta, joka tuntuu nopeissa vaihdoissa. Sinänsä moottori on nöyräluonteinen ja mukava kumppani kaupunkiajossakin. Välityssuhteet sopivat moottorin lihaksille hyvin, ja sitkeys auttaa taloudellisessa ajossa. Kuutosella voi körötellä jo 55 km/h -rajapyykin ylityttyä ilman jyrinää tai resonanssia. Kierrosten myötä pirteys kasvaa niin, että 3000 r/min paikkeilla on hento turbopotku.

Julkaistu: 8.5.2014