Tuulilasi

Koeajo: Citroën C4 Grand Picasso e-HDi


Pari siveltimenvetoa lompakosta tuo Picassoon mukavasti lisätilaa.
Teksti Timo Nurmi
Kuvat Petri Mulari

Picasso-perheessä on taas myös seitsenpaikkainen versio. Viisipaikkaiseen Picassoon verrattuna Grand on 16,9 cm pidempi.

Teknisesti ja kahden ensimmäisen istuinrivin osalta Grand Picasso on jokseenkin yhdenmukainen viisipaikkaisen version (testi TL 15/13) kanssa. Erona on kolmas istuinrivi, jossa on kaksi erillisistuinta. Väylä takaistuimelle on melko väljä, mutta korkealla oleva lattia vaatii notkeita jalkoja.

Takaistuin sopii käytännössä vain pienille lapsille. Pääntilan suhteen aikuinenkin pärjää, mutta jalkatila on niukka. Lisäksi istumakorkeus on hyvin matala.

Sekä keski- että takarivin istuimet taittuvat kasaan, jolloin lattiapinnan maksimipituus on 190 cm. Istuinten taittelu on helppoa ja nopeaa, ja niitä voi operoida yksittäin.

Lattiatasoon taiteltujen istuinten peitoksi voi asetella tilan takareunasta ja keski-istuinten selkänojasta auki taittuvat suojalevyt. Laajennettuna lattiaa ei saa aivan tasaiseksi; keskirivin istuinten kohdalla on pieni kohouma. Tavaratilan suojaverholle ei ole luontevaa säilytyspaikkaa, kun takaistuimet ovat käytössä.

Robottivaihteiston toiminnassa hiottavaa

Koeajamamme Picasso oli varustettu automatisoidulla manuaalivaihteistolla. Laatikko toimii sulavammin kuin aiemmat vastaavat toteutukset, mutta vaihtokohdissa on yhä jonkin verran nykimistä. Myös hidas jonossa lipuminen ja pysäköinti on epämukavaa voimansiirron äkkinäisen kytkeytymisen takia.

Ohjauspylvään kytkimistä itse vaihtamalla ja kaasua keventämällä meno on sulavampaa, mutta samalla osa automaatin ideasta häviää.

Valmistajan mukaan laatikko oppii kuljettajan ajotyylistä. Tämä tuntuu pitävän paikkansa, mutta vaikutelma on kaksijakoinen. Reipas kaasunkäyttö tekee vaihdoista nopeampia ja sulavampia, mutta samalla moottoria kierrätetään korkeammalle ennen vaihtamista, mikä lisää kulutusta.

Julkaistu: 8.1.2014