Tuulilasi

Koeajo: Audi A3 Sedan


Porrasperäinen A3 venyttää kompaktin auton luokkarajoja.
Kuvat Kari Kaipainen

Sedanit tekevät paluuta Euroopan autokartalle, mutta ne eivät saa näyttää liian pappamaisilta. Autossa pitää olla porrasperän käytännöllisyys, mutta sen on näytettävä coupémaisen elegantilta.

Audin päämuotoilijan Wolfgang Eggerin mukaan laatuluokan kompaktit ja näyttävät sedanit ovat yleistyvä trendi. Egger vertaa autojen muotoilua veistosten tekemiseen. Teos on hyvä vasta, kun siitä on karsittu kaikki ylimääräinen pois.

Tyylissä löytyy

Auton profiili onkin selkeä. Melko lyhyet etu- ja takaylitykset luovat linjoihin menevyyttä, joskaan bemarimaiseen dynamiikkaan ei ylletä. Kokonaisuus on rauhallisempi kuin lähimmässä kilpailijassa, CLA-Mercedeksessä.

Yksikään A3 Sedanin koripaneeleista ei ole samanlainen 3- ja 5-ovisten versioiden kanssa. Lisäksi Sedan on 15 senttiä pidempi kuin viistoperäinen A3. Kaikki sentit on lisätty auton perään.

A3 Sedanin tunnistaa heti Audiksi maskista ja ajovaloista. Etenkin edustavimmissa versioissa olevat led-tekniikalla toteutetut ajovalot antavat autolle terävän, jopa tuiman ilmeen.

Etuvalojen ja maskin liittymäkoh dasta lähtevät konepeltiin tehdyt koverrukset korostavat auton ilmettä. Konepelti on tehty alumiinista, jonka muokkaamisesta Audilla on pitkä kokemus.

Onnistunut ja tasapainoinen kokonaisuus

Yksi nyky-Audien tärkeimpiä designelementtejä on ns. tornadolinja, joka kiertää koko auton ympäri. Etuvaloista alkava vaakalinja jatkuu kyljissä ikkunalinjan alapuolella takavaloihin asti.

A3 Sedan näyttää paikoillaankin ollessaan ikään kuin valmiilta hyppäämään eteenpäin. Voimakkailla vaakalinjoilla on korostettu pyöränkoteloita, mikä on tyypillinen ratkaisu luoda autolle urheilullista ilmettä. Tornadolinja jatkuu auton perässä, jossa se yhdistää takavalot vahvalla vaakalinjalla korostaen urheilullisuutta.

Egger tiimeineen on hämärryttänyt klassisen sedanin mittasuhteita lähes perään asti jatkuvalla C-pilarilla. Tämä yhdessä perää kohti laskevan kattolinjan kanssa luo auton profiilille sen coupémaisen ilmeen.

Kokonaisuus on onnistunut ja tasapainoinen. A3 Sedan on myös mittasuhteiltaan onnistunut, eikä se häiriköi Audin mallistossa astumalla liikaa A4:n varpaille.

Julkaistu: 13.11.2013