Apu

Viheralue kodin ympärillä voi rikastuttaa terveyttä edistävää mikrobistoa – THL: Lisää tutkimusta tarvitaan

Viheralue kodin ympärillä voi rikastuttaa terveyttä edistävää mikrobistoa – THL: Lisää tutkimusta tarvitaan
Tutkimuksen perusteella läheiset viheralueet lisäävät kodin sisätilojen mikrobien moninaisuutta. Vaikka mikrobeja kihisevä koti kuulostaa äkkiseltään ikävältä asialta, uutinen on hyvä.
Julkaistu: 8.9.2021

Kotia ympäröivät viheralueet ovat paitsi mukavaa ulkoilu- ja virkistysympäristöä myös vaikuttavat siihen, millaisia mikrobeja kotona elelee.

Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen perusteella läheiset viheralueet lisäävät kodin sisätilojen mikrobien moninaisuutta. Vaikka mikrobeja kihisevä koti kuulostaa äkkiseltään ikävältä asialta, uutinen on hyvä.

Aiempien tutkimusten nojalla vaikuttaa nimittäin siltä, että erityisesti luonnosta peräisin oleva monipuolinen mikrobilajisto lapsuuden kodin sisätiloissa voi myöhemmin elämässä suojata astmalta ja allergialta.

Tutkimuksen mukaan se, millaista viheraluetta ympärillä on, vaikuttaa kodin mikrobeihin. Pikkuruisia sieniä oli esimerkiksi enemmän niissä kodeissa, jotka sijaitsivat puiden ja pensaiden ympäröimillä alueilla.

"Viheralueiden hyödyt voisi ottaa huomioon kaupunkien suunnittelussa ja voisimme lisätä luonnosta peräisin olevia mikrobeja myös kaupungeissa asuvien lasten arkeen."
Martin Täubel, THL:n johtava tutkija

– Tarvitsemme vielä tulevista tutkimuksista lisää vahvistusta tulokselle, että viheralueilla on vaikutusta kotien terveyttä edistävään mikrobistoon. Jos niin on, viheralueiden hyödyt voisi ottaa huomioon kaupunkien suunnittelussa ja voisimme lisätä luonnosta peräisin olevia mikrobeja myös kaupungeissa asuvien lasten arkeen, kertoi tutkimukseen osallistunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava tutkija Martin Täubel.

Ajatus viherympäristön kyvystä ehkäistä nykyväestössä lisääntyneitä ei-tarttuvia sairauksia on ollut keskustelussa jo jonkin aikaa.

Vuonna 2017 joukko nimekkäitä suomalaistutkijoita suositteli Lääketieteellisessä aikakauskirjassa Duodecimissa luontoaskeleen ottamista.

Tutkijoiden mukaan allergioiden ja astman kaltaisten sairauksien ehkäisemiseksi kaupungeissa olisi hyvä olla esimerkiksi pienimuotoista viljelyä, kotieläinpihoja ja luontopäiväkoteja. Kosketus luontoon voisi vähentää kaupunkiympäristössä yleistyneitä kroonisia tauteja.

Tutkijat arvioivat, ettei nykyistä voimakasta kaupungistumista voi pysäyttää. Heidän mielestään olisi kuitenkin mahdollista tuoda luontoa kaupunkiin.

Kommentoi »