Klaebo jyrää miesten hiihdossa, Niskasen riski ja rutiini veivät kolmanneksi
Puheenaiheet
Klaebo jyrää miesten hiihdossa, Niskasen riski ja rutiini veivät kolmanneksi
Norjan vasta 21-vuotias poikamainen Johannes Klaebo hallitsee Rukalla sekä sprinttiä että pidempiä matkoja, mutta kotiyleisön riemuksi maailmanmestari Iivo Niskanen ylsi 15 kilometrin perinteisellä kolmanneksi.
Julkaistu 25.11.2017
Apu

Suksihuolto ja -valinnat puhuttivat myös miesten kisan jälkeen. Iivo Niskanen kertoi, että hän oli jo päättänyt lähteä pitopohjalla, mutta valitsi kuitenkin toisin.

– Jäi vähän mietityttämään, että oliko se oikea ratkaisu. Todennäköisesti ainakin kakkossijan hävisin siinä (Norjan Didrik) Tonsethille . Viimeistä kertaa, kun tultiin alas Impilinnan mäkeä, niin en pystynyt laskemaan, kun oli niin kovat jääpatit pohjassa.

- Eli riskipelillä mentiin - mutta ei näissä kisoissa varman päälle pelaamalla saati nöyristelemällä mitään saa. Tavallaan rutiinisuoritus, mutta kolmas sija on ihan ok. Ja on tässä vielä olympialaisiin aikaa saada tuo kovaa menevä Klaebo kiinni, Niskanen kuittasi.

Kotiyleisön suosikki Niskanen selvästi nauttii asemastaan kotimaan hiihtokuninkaana: hän tuuletteli nimeään huutaneen katsomon edessä lähes rocktähden elkein ja heitti palkintokimppunsa yleisön sekaan.

Niskanen on siskonsa Kertun tavoin pitkäraajainen, sulavaliikkeinen ja teknisesti puhdas hiihtäjä – ja elimistöltään herkkä vastaanottamaan paitsi ärsykkeitä ja oppeja, myös häiriötekijöitä ja sairasteluja.

Kokemuksen (ja menestyksen) myötä yhä rämäpäinen, itsevarma ja positiivisella tavalla hieman röyhkeäkin Niskasen katraan pikkuveli on oppinut, että isompien tavoitteiden edessä kannattaa välillä sietää yksittäisten kisojen takapakkeja.

Iivo Niskasen perustaso on kuitenkin jo nyt niin korkea, että hän on ilman muuta yksi koko latusirkuksen vahvimmista mieshiihtäjistä – myös olympialaisissa.

Viimeksi asian totesi ääneen kova kilpakumppani ja Lahden MM-kisojen 50 kilometrin voittaja Alex Harvey. Kanadalainen ylisti Niskasta maailman parhaaksi perinteisen hiihtäjäksi.

Pelkällä ”pertsalla” ei kuitenkaan hiihtomaailmaa hallita, kuten niin moni suomalainen on etenkin 2000-luvulla huomannut. Iivo Niskanen on keskittynyt tälle kaudelle huomattavasti aiempaa enemmän vapaan tyylin harjoitteluun.

Muut suomalaiset jäivät 15 kilometrillä kauas kärjestä eivätkä yltäneet maailmancupin pisteille, eikä sprintissä menestynyt Ristomatti Hakola startannut selkävaivojen vuoksi lainkaan. Rukan maastohiihdot päättyvät huomenna naisten ja miesten takaa-ajokisoihin.

Kommentoi »