Apu

Kitiini on ihmeaine – Superlankaa ravunkuoresta ja levästä – Biomateriaalit tulevaisuuden lupaus lääketieteessä

Kitiini on ihmeaine – Superlankaa ravunkuoresta ja levästä – Biomateriaalit tulevaisuuden lupaus lääketieteessä
Tutkijoiden kehittämä uusi biomateriaali sopii erityisesti lääketieteen sovelluksiin.

Tutkijat ovat kehränneet lankaa yhdistämällä merilevän kumimaista alginaattia ravunkuoren kitiiniin.

Kitiini antaa langalle lujuutta, ja alginaatti tekee siitä joustavaa. Uusi biomateriaali sopii erityisesti lääketieteen sovelluksiin, sillä sekä kitiini että alginaatti ovat yhteensopivia ihmiselimistön kanssa ja molemmat torjuvat mikrobien kasvua.

Yleensä lujuuden lisääminen materiaaliin merkitsee joustavuudesta tinkimistä – ja päinvastoin. Aalto-yliopiston, brasilialaisen São Paulon yliopiston ja kanadalaisen Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkijat selvisivät haasteesta.

He muokkasivat sinirapujen kierrätetyistä kuorista saatua kitiiniä niin, että se sai positiivisen sähkövarauksen, ja pilkkoivat sen nanomittaisiksi hiukkasiksi.

Koska alginaattimolekyylit ovat luonnostaan negatiivisesti varautuneita, vetävät ne puoleensa positiivisesti varautuneita kitiinihiukkasia.

Kun materiaalit tuodaan kosketuksiin, alkaa alginaatti kiertyä kitiinihiukkasten ympärille ja muodostaa säikeitä, jotka asettuvat yhdensuuntaisiksi, kun lankaa vedetään ylöspäin.

Biomateriaalille povataan käyttökohteita haavanhoidossa, lääkekuljettimien materiaalina ja kudosteknologiassa.

Kun vaaleanpunainen kitiini ja vaaleansininen alginaatti tuodaan kosketuksiin, alginaatti alkaa kiertyä kitiinihiukkasten ympärille ja muodostaa säikeitä. Lopputuloksena syntyy lujaa, joustavaa superlankaa.

”Mistä alkuräjähdys sai alkunsa?”

"Alkuräjähdykseksi kutsuttu tapahtuma ei itse asiassa ole räjähdys, vaan ajan ja avaruuden synty. Ei ole mitään alkuräjähdystä aikaisempaa aikaa. Pallon pinnalla ei ole suuntaa pohjoisnavasta pohjoiseen: kaikki suunnat ovat etelään. Samalla tapaa maailmankaikkeuden alussa ei ole menneisyyttä, ainoa aikasuunta on eteenpäin. Sitä, miksi maailmankaikkeus alkoi – eli miksi on olemassa jotakin, sen sijaan että ei olisi mitään – ei tiedetä."

Apu juniorin tiedekysymys

  • Kysyjä: Onni, 6 vuotta
  • Vastaaja: Syksy Räsänen, kosmologi, Helsingin yliopisto

Julkaistu: 23.2.2020
Kommentoi »