Apu

Kisu Jernström taistelee vakavaa sairautta vastaan - sai kuulla syytöksiä lääkäreiltä

Kisu Jernström taistelee vakavaa sairautta vastaan - sai kuulla syytöksiä lääkäreiltä
Kisu Jernström, 67, soitti rumpuja ja lauloi Topmost-bändissä 14-vuotiaana. Hän ei ole antanut vakavan sairauden hidastaa elämäänsä.
Julkaistu: 14.2.2019
Hänellä on sama poikamainen hymy, sama ystävällinen ilme silmissä kuin teinivuosieni idolikuvissa. Hän on Kisu, Kristian Jernström, joka kuuluu samaan 1960-luvun tähtikaartiin, joka räjäytti nuorisokulttuurin ihan toisenlaiseksi kuin mitä se vielä edellisellä vuosikymmenellä oli ollut. Muun muassa Dannyn, Kirkan ja Johnny Liebkindin vaikutus nuoriin oli vallankumouksellinen.
Muusikko, laulaja, tuottaja ja nykyinen Degerbyn kyläkauppias, entinen kunnanvaltuutettu Kisu Jernström toivottaa tervetulleeksi kauppansa yläkerrassa sijaitsevan kauniin kotinsa ovella. Inkoon Degerbyssä lumi peittää maiseman, ja kylätie on hiljainen. Aika on vaipunut uneen, kuten Kisu suurimmassa hitissään laulaa.
Kisu on kotiutunut edellisenä päivänä Lohjan sairaalasta. Syy selviää, kun istuudumme kahvipöytään, jonka Kisun vaimo Tiina Jernström on kattanut.

Operoidaan vuosittain

Vaivojensa vanki, sitä Kisu ei ole koskaan suostunut olemaan, vaikka vaivat ovat olleet hänen seuralaisiaan nuoresta saakka. Perusmyönteinen mies on pyrkinyt kohti uusia päämääriä ja myös saavuttanut ne.
Meistä harva miettii haimaansa, jonka tärkeä tehtävä on tuottaa insuliinia ja ruoansulatusentsyymejä. Kisulle haima on tullut tutuksi.
Hän sairasti ensimmäisen haimatulehduksensa parikymppisenä. Tulehdukset alkoivat toistua vuosittain, ja Kisu sai kuulla syytöksiä jopa lääkäreiltä siitä, että tulehdukset johtuivat viinan juomisesta.
– Haimatulehdus liitetään aina alkoholiin. En väitä, ettenkö olisi ikinä juonut, mutta vasta vuonna 1986 selvisi syy tulehduksiin. Lääkärini Martti Färkkilä sanoi minut nähdessään, että jos tulehduksiin olisi syynä viina, olisin kuollut jo monta kertaa.
Haimatulehduksen syyksi todettiin rakenteellinen vika, joka estää haimanesteiden poistumisen kehosta normaaliin tapaan.
Kisun haimatiehyen sisään asennettiin putki, joka pitää sen auki. Nykyisin sinne asennetaan kolme putkea, ja jotta ne eivät kasva kudoksiin kiinni, ne pitää vaihtaa vuosittain.
– Olen kokenut nyt operaation kymmeniä kertoja, sillä haimanesteen sakka tukkii putken, ja sitä pitää rassata niin kuin putkimies rassaa putkia! En voi kuin kiittää lääkäreitäni Jorma Halttusta ja Martti Färkkilää, jotka asensivat ensimmäisen putken.

"Rankkaa on ollut"

Kisu on kiitollinen rankkojen sairaalareissujen aikana saamastaan hoidosta Meilahden osastolla 41. Siellä hän ollut kerta toisensa jälkeen.
– Rankkaa on ollut, mutta en ole lannistunut. Meikussa hoitajat Maija, Kaisa ja moni muu pitivät minusta huolta erinomaisesti.
Lue Kisun koko haastattelu uudesta Avusta 7/2019!
Kommentoi »