Apu

Kirjastoja ehti tulla ikävä: avaamista seurasi varausten tulva

Kirjastoja ehti tulla ikävä: avaamista seurasi varausten tulva
Asiakkaat ovat kiittäneet kirjaston väkeä jopa kermakakulla.
Kuvat Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Ihanaa, että nyt saa lukemista! Nämä sanat toistuivat, kun kirjastot avasivat ovensa tauon jälkeen, kertoo Jyväskylän kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma. Tunnelma oli iloinen mutta rauhallinen.

– Hämeenkyrössä asiakkaat olivat tuoneet kermakakun ilahduttaakseen kirjaston työntekijöitä, sanoo puolestaan toiminnanjohtaja Rauha Maarno Suomen kirjastoseurasta.

Hallitus päätti maanantaina 4. toukokuuta, että kirjastot voivat alkaa lainata kirjoja heti. Pälkäneen pääkirjasto ehti avata ovet ja seuraavana päivänä. Sen jälkeen muut kirjastot avasivat ripotellen.

Lasten aineisto suosittua

Monessa paikassa kävijöitä on ollut aluksi normaalia vähemmän. Metso-kirjastossa Tampereella oli eräänä päivänä 450 kävijää, kun tavallisesti heitä on 4000. Jyväskylässä asiakkaita on käynyt tasaisena virtana, mutta ruuhkia ei ole ollut.

– Varauksia on tehty valtavasti: 1500 tuli hetkessä, Laitinen-Kuisma sanoo.

Jyväskylässä varatuin teos on ollut Enni Mustosen uutuus Pukija.

– Lasten aineistoa varataan ja lainataan tosi paljon. Perheille lukeminen on hirveän tärkeä ajanviettotapa, Maarno lisää.

Turvallisuuden eteen tehdään töitä

Jyväskylässä turvallisuus on huomioitu monin tavoin. Pääkirjastoon on rajattu puomeilla yksisuuntainen kulkuväylä, joka vie varaushyllylle ja sieltä pois. Lattiassa on parin metrein välein muistutus turvaväleistä. Ihmiset lainaavat kirjat itse automaateilla. Tarjolla on käsidesiä. Työntekijöillä on hanskat ja kasvoilla suojavisiirit. He neuvovat asiakkaita.

– Yritämme tehdä kaikkemme, että käynti kirjastossa on turvallista, Laitinen-Kuisma sanoo.

Asiakas keskustakirjasto Oodissa Helsingissä 8.5. Kirjastoista voi toukokuussa varata ja lainata kirjoja, mutta oleskelemaan ei saa jäädä.

Kun kirjastot maaliskuussa suljettiin, ne siirsivät lainassa olevien teosten eräpäiviä. Eri kunnissa nämä lainat erääntyvät eri aikoina, osa jo toukokuussa.

Kesäkuun alussa toiminta laajenee. Silloin kirjastoissa saa taas viettää aikaa.

– Suomessa käytetään eniten kirjastoja maailmassa. Kriisi on näyttänyt, että kirjoja kaivataan, mutta myös sen, että kirjasto on hirveän tärkeä paikka. Siellä luetaan lehtiä, käytetään tietokoneita, työskennellään ja harrastetaan, Maarno sanoo.

Julkaistu: 20.5.2020
Kommentoi »