Apu

Kimpassa vai ei? Tv-tärppinä suomalainen musikaalielokuva

Kimpassa vai ei? Tv-tärppinä suomalainen musikaalielokuva
Oskari Sipolan ohjaama musikaalielokuva Ollaan vapaita keskiviikkona 13.11.2019 klo 21.00 TV2.
Kuvat

Oskari Sipolan ohjaama Ollaan vapaita edustaa suomalaisittain harvinaista lajityyppiä. Se on puhdasverinen musikaali, jonka laulut kirjoitettiin elokuvaa varten ja näyttelijät esittävät ne itse.

Maria Ylipää, Riku Nieminen ja Pihla Maalismaa esittävät helsinkiläisessä kimppakämpässä jatkettua nuoruuttaan elävää kolmikkoa, jonka kuviot sekoittaa heidän ovelleen yllättäen ilmestyvä 16-vuotias Leo (Johannes Brotherus). Nuorukainen osoittautuu Ylipään esittämän Seljan teini-ikäisenä synnyttämäksi ja adoptioon antamaksi pojaksi.

Nuorten aikuisten sitoutumispelot ja teinipojan kasvukivut ovat kovin kuluneita elokuvan aiheita eikä Ollaan vapaita tavoita niistä mitään pintakuohuja syvempää. Vielä vähemmän vakuuttavat sen haparoivat yritykset hahmottaa vaihtoehtoliikkeisiin sitoutuneiden nuorten maailmankuvaa.

Sipolan elokuva seisoo ja kaatuu laulujensa mukana. Niitä siihen ovat kirjoittaneet Kerkko Koskisen, Paula Vesalan ja Lauri Ylösen kaltaiset ammattilaiset. Tuloksena on tyylillisesti kirjava laulusikermä, joka vain korostaa elokuvan yleistä ääriviivattomuutta ja ponnetonta miellyttämisen halua.

Elokuvan vahvuuksia ovat Maria Ylipään laulutulkinnat sekä hänen, Pihla Maalismaan ja Anu Sinisalon eloisat roolityöt.

(2015/79 min) ★★

Julkaistu: 13.11.2019
Kommentoi »