Apu

Kimmo Ohtonen: Suomi ui vastavirtaan salliessaan turkistarhauksen – Britanniassa kielto voimaan jo 2003

Kimmo Ohtonen: Suomi ui vastavirtaan salliessaan turkistarhauksen – Britanniassa kielto voimaan jo 2003
Luontomies Kimmo Ohtonen pohtii kolumnissaan turkistarhausta ja brittiläisessä mediassa julkaistua kohumateriaalia, jonka kerrotaan olevan peräisin suomalaisilta turkistarhoilta.

Brittilehdet Daily Mirror ja Daily Mail uutisoivat hiljattain näyttävästi: ”Materiaali saattaa järkyttää”, ”Kuvat paljastavat suomalaisten turkistarhojen kauheudet”.

Lehdet julkaisivat Humane Society International ja Oikeutta eläimille -järjestöjen kuvaamaa materiaalia kolmeltatoista suomalaiselta turkistarhalta.

Kuten lehdet varoittivat, kuvamateriaali järkyttäisi lukijaa: Pieniin häkkeihin ahdattuja koiraeläimiä, loukkaantuneita yksilöitä. Stressikäyttäytymistä, häkin pohjalle kuoliaaksi tallottuja poikasia, kannibalismia.

Britanniassa turkistarhaus kiellettiin vuonna 2003. Ei siis ihme, että brittien silmissä Suomen sinnikkyys sallia turkistarhaus ongelmineen herättää ihmetystä.

Daily Mirrorin julkaisema video, joka Humane Society Interationalin mukaan on kuvattu suomalaisella turkistarhalla:

Britanniassa eläinoikeudet ovat viime vuosina nousseet tietynlaiseksi yhteiskunnalliseksi trendiksi. Sama kehityskulku näkyy lukuisissa muissa länsimaissa, mikä tarkoittaa, että tämäkin turkisgate nivoutuu osaksi yhteiskunnallisia, valtioiden rajat ylittäviä muutoksia.

Tapauksessa kuvaavaa on se, että turkistarhojen ongelmista raportoivat miljoonayleisöilleen Daily Mirror ja Daily Mail, joiden ansaintalogiikan keskiössä ovat julkkisjuorut, eivätkä esimerkiksi liberaalit sanomalehdet The Guardian tai The Independent.

Molemmat brittilehdet painottivat, että tämänkaltaisilta suomalaisilta turkistarhoilta päätyy tuotteita myös Britannian markkinoille. Näkökulma selittää, miksi levikiltään Britannian toiseksi suurin Daily Mail ja kuudenneksi suurin Daily Mirror ovat toistuvasti uutisoineet Suomen turkisteollisuuden ongelmista.

"Monissa maissa, kuten Ruotsissa, lakeja on tiukennettu eläinten hyvinvoinnin nimissä, mikä on johtanut toiminnan loppumiseen."

Lehdet nostivat esiin sen epäkohdan, että vaikka turkisteollisuus on saarivaltiossa kielletty jo vuosia sitten, Britannia sallii edelleen turkisten myynnin. Vuodesta 2003 lähtien Britanniaan on tuotu turkiksia 700 miljoonan punnan arvosta, Suomen osuus tästä potista on 14 miljoonaa.

Molemmat lehdet tekivät kantansa selväksi ja näyttivät kannustavan lukijoitaan boikotoimaan kaikkea turkiksiin liittyvää. On mahdollista, että tulevaisuudessa turkistuotteet kielletään Britanniassa täysin.

Daily Mirrorin ja Daily Mailin julkaisema kuvamateriaali suomalaisiksi väitetyiltä turkistarhoilta on lähtöisin Humane Society International ja Oikeutta Eläimille -järjestöiltä. Kuva: Humane Society International / Oikeutta Eläimille

Viime vuosina olemme joutuneet lukemaan uutisia suomalaisilla turkistarhoilla tapahtuvista epäkohdista. Samaan aikaan kolmetoista Euroopan maata, kuten Norja, Alankomaat ja Kroatia, ovat kieltäneet turkistarhauksen – viimeisimpänä Slovakia.

Lisäksi monissa muissa maissa, kuten naapurimaassamme Ruotsissa, lakeja on tiukennettu eläinten hyvinvoinnin nimissä, mikä on johtanut toiminnan loppumiseen. Hiljattain Kalifornia kielsi ensimmäisenä osavaltiona USA:ssa turkistuotteiden valmistamisen ja myynnin alueellaan.

Kansainvälisistä muotitaloista yksi toisensa jälkeen on kieltänyt turkisten käytön alan epäeettisyyden takia. Muutos on ollut käynnissä länsimaissa koko 2000-luvun ajan, eikä virta näytä kääntyvän. Silti Suomessa uidaan sinnikkäästi vastavirtaan.

Apu ei julkaise kaikkein järkyttävintä materiaalia, jota HSI ja Oikeutta Eläimille -järjestöt ovat kuvanneet turkistarhoilla. Kuva: Humane Society International / Oikeutta Eläimille

Vuoden 2018 kyselyissä nykyisistä pääpuolueista vain vihreät ja vasemmistoliitto kannattivat turkistarhauksen täyskieltoa.

Enemmistö keskustan, perussuomalaisten, kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja RKP:n edustajista oli nykymuotoisen turkistarhauksen kannalla. Kysymys näytti jakavan sosialidemokraattien edustajien mielipiteitä.

Erikoista oli se, että vain 20 prosenttia kyselyyn vastanneista kansanedustajista piti alaa eettisesti kestävänä. Päättäjien kannat eivät olleet linjassa kansalaisten näkemysten kanssa.

"Kun brittilehtien kuvat nousivat julkisuuteen, maassamme riehui kulttuurisota naudanlihan ympärillä. Julkiselle areenalle mahtuu kerrallaan yksi tunteita nostattava aihe."

Animalian teettämän ja Taloustutkimuksen vuonna 2018 toteuttaman mielipidemittauksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta. Vain 17 prosenttia vastaajista oli nykymuotoisen tarhauksen kannalla.

Nykymaailmassa vuoden aikana voi kuitenkin tapahtua paljon. Kevään 2019 eduskuntavaalien yhteydessä Animalian ja Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton vaalikoneen turkistarhausta koskevaan kysymykseen vastanneista yli 400 ehdokkaasta 80 prosenttia kieltäisi turkistarhauksen.

Daily Mirrorin julkaisemassa jutussa ja videolla esiintyy brittiläinen tosi-tv-julkkis Pete Wicks, jolla on Instagramissa 1,2 miljoonaa seuraajaa. Kuvat: Humane Society International / Oikeutta Eläimille.

Alan kiistaton epäeettisyys näyttää olevan tiedossa kautta maan, mutta ainakin toistaiseksi poliittiset voimasuhteet ovat elinkeinon puolella.

Samaan aikaan kun brittilehtien julkaisemat kuvat nousivat julkisuuteen, maassamme riehui kulttuurisota naudanlihan ympärillä. Kuten tavallista, julkiselle areenalle mahtuu kerrallaan yksi tunteita nostattava aihe.

Julkisesti turkistarhauksen täyskieltoa kannattaneet vihreät ja vasemmisto ovat olleet asian suhteen vaitonaisia sen jälkeen, kun puolueiden hallitustaival alkoi keskustan, demareiden ja RKP:n rinnalla.

Kolumnin kirjoittaja on Avun luontomies.
Julkaistu: 12.11.2019
1 kommentti