Tuulilasi

Kiista polttoainestandardeista - autoteollisuuspamput tapaavat Donald Trumpin


Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaa perjantaina Valkoisessa Talossa 10 suurimman autonvalmistajan edustajat keskustellakseen maan uusista mahdollisista polttoainetaloudellisuusstandardeista.
Kuvat All Over Press

Yhdysvaltain liikenneministeriön luonnosehdotus jäädyttäisi standardit vuosiksi 2020-2026. Joukko osavaltioita Kalifornia etunenässä vastustaa ehdotusta. Hallitus ei ole kuitenkaan paljastanut virallisesti ehdotuksen sisältöä.

Autonvalmistajat toistivat tällä viikolla, että ne eivät tue uusia polttoainestandardeja, ja ne haluavat joustavuutta sekä polttoaineen hinnanalennuksia.

Autonvalmistajat vaativat Valkoista Taloa ja etenkin Kalifornian osavaltiota pääsemään sopimukseen standardeista, ne pelkäävät, että muuten asiaa puidaan pitkälle lakituvissa. Se saattaisi johtaa siihen, että maassa on pian kahdet eri säännöt ja lait, mikä sekoittaisi autoteollisuutta ja etenkin kuluttajia entisestään.

Trump suunnittelee kertovansa autonvalmistajille tukevansa standardien jäädytystä ja ottavansa Kaliforniaa niskasta kiinni. Hän haluaa kuitenkin autoteollisuuden tuen.

Valkoiseen Taloon marssii GM:n, Fordin, Fiat Chryslerin, Toyotan, Volkswagenin, Hyundain, Nissanin, Hondan, BMW:n ja Daimlerin johtajia.

Kun Trump kävi vaalikampanjaansa, hän lupasi, että Yhdysvaltain autoteollisuuden hyväksikäyttö tulee loppumaan. Kalifornia ja 16 muuta osavaltiota nostivat viime viikolla syytteen saadakseen Trumpin hallinnon luopumaan suunnitelmistaan jäädyttää standardit.

Julkaistu: 12.5.2018