Tuulilasi

Kiinasta kajahtaa – Ritari Ässästä ja Teslasta vaikutteita ottanut sähköauto julkistettuKiinasta kajahtaa – Ritari Ässästä ja Teslasta vaikutteita ottanut sähköauto julkistettu

Youxia X on tuoreeltaan Kiinassa esitelty täyssähköauto, joka muistuttaa monilta piirteiltään paljon Tesla Model S:ää. Kopioitujen muotojen lisäksi autossa on muuta erikoista.
Teksti Max Lange
Kuvat Youxia

Kyseessä on vielä konseptiasteella oleva tutkielma, jonka pitäisi tulla tuotantoon vuoden 2016 loppupuolella. Youxia X on yllättävän tyylikäs kiinalaiseksi autoksi, mutta alkuperäiset vaikuttajat ovat selvästi nähtävillä.

Auton nimellä ja inspiraatiolla on sikäli hauska tausta, että auton ”isä” Huang Xiuyuan on amerikkalaisen tv-sarja Knight Riderin eli suomeksi Ritari Ässän fani. Yrityksen nimi Youxia tarkoittaa juuri kyseistä tv-sarjaa kiinaksi, kertoo Car News China.

Auton maskissa on holografinen näyttö, joka on saanut myös inspiraationsa Ritari Ässän autolta, eli KITT:ltä. Siinä voidaan näyttää joko KITT:n legendaarisia punaisia valoja tai haluttaessa Youxian logoa.

Auton sisällä on isokokoinen kosketusnäyttö Teslan tapaan, josta voidaan ohjailla auton eri toimintoja. Käyttöjärjestelmä on nimetty kuinkas muutenkaan kuin KITT OS:ksi. Esittelytilaisuudessa olleeseen autoon ei tosin päässyt sisälle, joten todellisuudessa sisusta ei luultavasti ole vielä edes valmis.

Sähköautona X on myös melko vaikuttava, sille autolle luvataan noin 460 kilometrin toimintamatkaa ja tehoakin 350 hevosvoimaa. Akkuja on kolmenlaisia: 40 kWh, 60 kWh ja 85 kWh. Lukemat eivät jää paljoakaan Teslan vastaavista.

Mielenkiintoinen uutuus Kiinasta, ja siinä on paljon potentiaalia, mutta myös huomattavasti kysymysmerkkejä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 28.7.2015