Tuulilasi

Kiinan luksusautomarkkinat sakkaamassa – kasvua haetaan lokalisoinnista


Analyytikot varoittelevat, että Kiinan 10 vuotta kestänyt luksusautojen buumi on päättymässä. Ratkaisuna ulkomaiset autonvalmistajat perustavat tehtaita Kiinaan.
Kuvat Daimler

Vaikka tällä viikolla käynnissä olevan Guangzhoun autonäyttelyn parrasvaloissa loistaa Mercedesin uusi Maybach S 600 -luksusauto, eivät kyseisen auton markkinat ole enää niin vetävät kuin ennen, kertoo Reuters.

Luksusautojen markkinat ovat kasvaneet Kiinassa viime vuosina 30 prosentin kasvuvauhdilla. Nyt ennustuksissa kasvuvauhti tippuu vain viiteen prosenttiin, eikä parannusta ole nähtävissä lähivuosina.

Kiinan hallitus pyrkii myös vaikeuttamaan ulkomaisten yritysten toimintaa Kiinassa esimerkiksi korkeammalla maahantuontiverotuksella.

Ratkaisuksi monet autonvalmistajat, kuten esimerkiksi Volkswagen, rakentavat tehtaansa suoraan Kiinaan ja valmistavat autojansa siellä. Näin yritys voi reagoida nopeammin paikallisen kysynnän muutoksiin, ja autojen myyntihintoja saadaan painettua alemmas.

Kiinan talous on kasvanut yhtä hitaasti viimeksi vuonna 2009. Huonommat talousnäkymät näkyvät myös kiinalaisten kuluttajien toiminnassa. Vaikka heillä olisi aikeissa hankkia auto ja rahaa ostaa hienompikin malli, jäävät he odottamaan parempia aikoja, kertoo hongkongilainen autokauppias.

Kiinan automarkkinat ovat sen verran suuret, että paikallinen automyynnin sakkaaminen näkyy varmasti myös kansainvälisten autonvalmistajien lompakossa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 19.11.2014