Apu

Kiinalainen miekkasampi kuoli sukupuuttoon – Ja se on ihmisten syytä

Kiinalainen miekkasampi kuoli sukupuuttoon – Ja se on ihmisten syytä
Uhanalainen miekkasampi (Psephurus gladius) on kuollut sukupuuttoon ylikalastuksen ja voimalapadon rakentamisen seurauksena.

Menetetty laji

Vuonna 2003 tutkijat ottivat kiinni, merkitsivät ja vapauttivat miekkasammen (Psephurus gladius), joka oli juuttunut kiinni Kiinaa halkovalla Jangtse-joella. Yhteys kalaan menetettiin 12 tunnin kuluttua. Tämän jälkeen tutkijat eivät ole nähneet yhtäkään miekkasampea, kertoo Mongabay.

Miekkasammen kohtaloksi koitui ylikalastus ja Jangtse-joen patoaminen.

Miekkasampi on yksi maailman suurimmista makean veden kaloista: sillä on pituutta jopa 7 metriä ja painoa 450 kiloa. Kalalla on valtava suu ja pitkä, melaa muistuttava nokka.

Laji eli jo varhaisjurakaudella 200 miljoonaa vuotta sitten. Nyt se on kuollut sukupuuttoon, kertovat tutkijat surullisina. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä tapahtui ennen vuotta 2010.

Syynä ovat ylikalastus sekä vuonna 1981 Jangtseen rakennettu voimalapato, joka erotti joen ylä- ja alapäässä olevat kalakannat toisistaan.

Pato esti sen alapuolella olevia kaloja uimasta ylävirtaan kutemaan ja toisia kaloja uimaan alavirtaan ruokapaikoilleen. 

Yli 6 300 kilometriä pitkän Jangtsen massiiviset patohankkeet ovat monen eläinlajin uhka. Yksi näistä on Jangtsen jokidelfiini, joka nähtiin joessa viimeksi vuonna 2002.

Lähde: Live Science

Apu Juniorin tiedekysymys

"Miten kasveista tulee happea ilmaan?"

"Kasveista ja puista tulee happea ilmaan fotosynteesin eli yhteyttämisen tuotteena. Yhteyttämiseen kasvi tarvitsee ilmassa olevaa kaasua, jonka nimi on hiilidioksidi, sekä vettä ja valoa. Yhteyttäminen tapahtuu kasvin viherhiukkasissa. Happi on oikeastaan vain sivutuote, jota syntyy yhteyttämisen tuloksena, ja jota koko eliökunta voi hyödyntää hengittämiseen."Apu juniorin tiedekysymys 

Kysyjä: Alvar, 8 vuotta

Vastaaja: Yliopistotutkija Kari Taulavuori kasviekologian alalta Oulun yliopistosta

Päivitetty 17.2. – Ilmestynyt 10.2.2020

Julkaistu: 17.2.2020
Kommentoi »