Apu

Kierrätysmateriaalit: Akkujen elektrodeja katkaravun kuorista – Edullinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto

Kierrätysmateriaalit: Akkujen elektrodeja katkaravun kuorista – Edullinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto
Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) kertovat, että akkujen eletrodeja on mahdollista valmistaa katkaravun kuorten kitiinistä, joka on sekä taloudellisesti että ekologisesti edullinen vaihtoehto synteettisille materiaaleille.

Katkaravun kuoret voivat saada uuden elämän akkujen elektrodeissa, kertovat Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tutkijat. Jujuna on kuorten sisältämä kitiini. Kitiinikuori on niveljalkaisten kova panssari, joka suojaa niiden sisäelimiä. Asiasta kertoo Phys.org-julkaisu.

Vanadiini-virtausakun elektrodissa käytettäessä kitiinin etuna on, että se sisältää hiilen lisäksi typpeä. Typpi parantaa elektrodin suorituskykyä helpottamalla elektronien siirtymistä vanadiini-ionien välillä.

MIT:n tutkimuksen ideana oli osoittaa, että elektrodeja voidaan valmistaa jätemateriaalista, joka on edullinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto synteettisille polymeereille.

Tutkijoiden mukaan rapujätteestä valmistettuja elektrodeja voidaan käyttää myös superkondensaattoreissa, joihin varastoidaan poikkeuksellisen suuria määriä sähköenergiaa.

Vanadiini-virtausakuilla ei päästä yhtä hyviin energiatiheyksiin kuin sähköautojen litiumakuilla. Vanadiini-akut kuitenkin toimivat hyvin edullisina suurina sähkövarastoina aurinko- ja tuulienergian kanssa. Akut varmistavat tällöin, että virtaa riittää silloinkin, kun aurinko ei paista tai tuuli tyyntyy.

Julkaistu: 21.7.2020
Kommentoi »