Apu

Kierrätettävä kaupunkiauto valmistetaan biokomposiitista: päämateriaalina pellava


Pellavasta ja sokeriruo’osta tehty sähköauto ei rasita luontoa.
Kuvat Keyshot by Luxion

Hollannin Eindhovenin teknillisen yliopiston opiskelijat ottavat kierrätyksen ja kestävän liikenteen tosissaan; helmikuun alussa he kertoivat rakentavansa kesäksi maailman ensimmäisen täysin kierrätettävän auton.

Kaksipaikkaisen ja kolmepyöräisen Noahin kori, paneelit ja sisäosat ovat biokomposiittia, jonka materiaalit ovat 90-prosenttisesti uusiutuvia. Päämateriaalina on pellava ja mukana on myös sokeriruokoa. Auto painaa vain 350 kiloa.

Noah yltää 15 kilowatin sähkömoottoreillaan 100 kilometrin tuntinopeuteen ja sen toimintasäde on 240 kilometriä. Auton kuusi akkumoduulia voi päivittää uusiin akkutekniikan kehittyessä. Auto sopii jaettavaksi useamman käyttäjän kesken, sillä sen ovet saa auki mobiililaitteella. Noah myös tunnistaa kulloisenkin käyttäjänsä ja säätää asetuksensa tämän mieltymysten mukaisiksi.

Noahin on määrä valmistua kesäkuussa, jonka jälkeen sitä esitellään yleisölle ympäri Eurooppaa. Auto on tarkoitus rekisteröidä tämän vuoden aikana.

Viime vuonna Eindhovenin opiskelijat suunnittelivat ja valmistivat Lina-kaupunkiauton, jonka materiaalien kierrätys ei yltänyt aivan Noahin tasolle. Nelipaikkainen sähköauto Lina painaa 310 kiloa ja saavuttaa 80 kilometrin tuntinopeuden.

Julkaistu: 21.3.2018