Kia EV9 tulee – Oletko valmis? Täyssähköinen SUV kolmella istuinrivillä on Kian lippulaiva, jossa on kokoa ja näköä
Sähköautot
Kia EV9 tulee – Oletko valmis? Täyssähköinen SUV kolmella istuinrivillä on Kian lippulaiva, jossa on kokoa ja näköä
Loppuvuodesta Suomeen saapunee Kian täyssähköinen SUV, jossa voima ei lopu kesken.
1Kommenttia
Julkaistu 11.5.2023
Tuulilasi

Kia ottaa seuraavan askeleen sähköistymisessään tuomalla EV6:n yläpuolelle ison ja kolmella istuinrivillä varustetun sähkö-SUV:n.

Loppuvuodesta Suomeen saapuvan uutukaisen mitat eivät ole vaatimattomat: pituutta EV9:llä on aavistus yli viisi metriä, leveyttä lähes kaksi metriä ja korkeutta on versiosta riippuen joko 176 tai 178 senttiä (GT-Line). Akselivälikin on komeat 3,1 metriä. Ja auton laatikkomaiset sekä kulmikkaat muodot vain korostavat sen jyhkeyttä.

Muhkeista muodoista huolimatta EV9:n ilmanvastuskerroin on kuitenkin yllättävän alhainen, eli 0,28.Myyntiin EV9 tulee sekä ns perusversiona että urheilullisempaa tyylisuuntaa korostavana GT-Line-versiona.

Euroopassa auton akun koko on aina 99,8 kWh, millä pitäisi päästä etenemään hyvissä olosuhteissa ja kaikista maltillisimmalla pyöräkoolla, eli 19-tuumaisin vantein, 541 kilometriä.

Moni valinnee kuitenkin autoonsa isommat – joko 20- tai 21-tuumaiset – pyörät. Niin tai näin, 800 voltin sähköalusta mahdollistaa nopeat suurteholataukset, eli aikaa ei tien päällä tarvitse viettää turhan kauan tolpan päässä. Nopeimmillaan vartissa saadaan lisää ajomatkaa 239 kilometriä.

EV9:n saa joko yhdellä tai kahdella sähkömoottorilla. Tehoa on siis joko 150 tai 283 kW. Moottorien määrän mukaan EV9 on luonnollisesti joko taka- tai nelivetoinen. Hinta (joka ei ole vielä tiedossa) tietysti ratkaisee, mutta Suomessa moni päätynee nelivetoiseen versioon. Tehokkaammassa versiossa voima ei lopu kesken, sillä välitön maksimivääntö on muhkeat 600 Nm.

Hieman myöhemmin omistajien on mahdollista päivittää autoaan erilaisilla uusilla ominaisuuksilla, jolloin voiman määrä voidaan kasvattaa Boost-toiminnolla 700 Newtoniin.

1 kommentti