Tuulilasi

Kevät myöhässä - ei vielä kesärenkaiden aika


Lain mukaan tänään 8.4.2013 olisi viimeinen päivä, jolloin autoissa saa olla nastarenkaat. Kevät on kuitenkin niin myöhässä, että nastat on syytä pitää alla vielä ainakin loppuviikkoon. Sääennusteet tosin lupaavat eteläänkin yöpakkasia uudelleen vielä ensi viikonlopun jälkeen.
Teksti Tapio Ketonen
Kuvat A-lehtien kuvatoimitus

Kevät on nyt myöhäisemmässä vaiheessa kuin moniin kymmeniin vuosiin. Päivällä lämpötilat nousevat jo useita asteita plussalle, mutta tämä tekee keleistä vain entistäkin vaarallisempia, sillä kovat yöpakkaset jäädyttävät auringon lumipenkoista sulattaman veden salakavalaksi jääkerrokseksi.

Kuten useimpina vuosina nykyisten nastarenkaiden käyttösääntöjen voimassaolon aikana on käynyt, nytkin ollaan tilanteessa, jossa joudutaan tiedottamaan, että älkää ihmeessä vaihtako vielä kesärenkaisiin. Muistaakseni vain vuonna 2011 näin ei ole tarvinnut tiedottaa. Silloin nastarenkaiden viimeinen sallittu käyttöpäivä oli 2.5.

Jos nyt kuitenkin kesärenkaisiin on tullut jo siirryttyä, ajettaessa kannattaa varsinkin aamupäivisin noudattaa aivan erityistä varovaisuutta. Satunnainen jääläiskä tiellä ei sinänsä ole vaarallinen, jos sen kohdalla ei tehdä mitään sellaisia toimia, jotka edellyttäisivät renkailta pitoa, eli ei tehdä ohjausliikkeitä, ei jarruteta eikä kiihdytetä. Mutta jos jäätä sattuu olemaan kaarteessa, siihen ei auta mikään muu kuin riittävän hidas ajonopeus.

Joitakin kevään merkkejä on jo sentään näkyvissä. Maaliskuussa päästiin jo ykköstiellä ajamaan 120 km/h nopeuksilla päiväsaikaan niillä osuuksilla, joilla on vaihtuvat nopeusrajoitukset. Liikenneviraston mukaan kesänopeusrajoituksiin aletaan siirtyä tästä päivästä alkaen.

Liikenneviraston etusivu näytti ennakoivan tavallistakin pitempää kevään viivästymistä, sillä etusivulla oli seuraava otsikko:

Saimaan kanava avataan liikenteelle 10.6. (8.4.2013 8:39)

Linkki kuitenkin avasi viestin, joka kertoi, että kanava avautuukin jo 10.4. eli keskiviikkona.

Myöhäinen kevät ei kuitenkaan ole aivan ennätyksellinen joskin onneksi harvinainen ilmiö. Itse muistan joskus 50-luvun loppupuolelta, miten kotitietämme nykyisen Suur-Hämeenlinnan alueella jouduttiin avaamaan lumesta telaketjuvetoisella puskutraktorilla huhtikuun alkupäivinä, koska silloiset lumiaurat eivät mahtaneet mitään tuiskun tuomalle ja sitten nuoskaksi muuttuneelle suurelle lumimäärälle.

Nopea lumien sulaminen, joka väistämättä on jossain vaiheessa edessä, tekee varmasti paljon haittaa ainakin pienemmille teille. Tulvia lienee tulossa, ja ne saattavat kaivertaa teihin vaarallisia uria. Vettä täynnä olevien kuoppien syvyydestäkään ei ole tietoa.

On kevään myöhäisyydestä toivottavasti hyötyäkin. Takatalven mahdollisuus näet pienenee. Aika usein on käynyt niin, että lupaavasti maaliskuun lopulla alkanut lämmin kausi on saanut peräänsä kylmän ja lumisenkin takatalven.

Julkaistu: 8.4.2013