Tuulilasi

Kestotestin loppuarvostelu: Ford Mondeo 2.0 Trend Wagon

Kestotestin loppuarvostelu: Ford Mondeo 2.0 Trend Wagon
Mondeo on ristiriitainen kokonaisuus: hyvä ajettava ja tilava, mutta hieman kömpelö ja laiska. Suuria vikoja ei Kestotestin aikana ollut, mutta pikkuhäiriöitä riitti senkin edestä. (Tuulilasi 14/2008)

Mondeo aloitti testitaipaleensa elokuun loppupuolella. Tuohon mennessä 2,0-litrainen Trend Wagon oli noussut malliston myydyimmäksi versioksi. Pidimme silti ykkösvaihtoehtona dieseliä. Kaksilitrainen diesel oli selvästi liian kallis, ja 1,8-litraisesta polttoöljykoneesta oli saatavilla ainoastaan tehottomampi (100 hv) versio. Niinpä tilasimme auton kaksilitraisella bensakoneella. Lisävarusteena autoon tuli metalliväri, hopeiset kattokaiteet, lämmitettävä tuulilasi ja vakionopeussäädin.

Koko testiä leimanneet pikkumurheet alkoivat muutaman sadan kilometrin ajon jälkeen, kun mittariston takaa kuului sirinää. Syyksi paljastui ratin säätömekanismin palautusjousi, joka tapaili metalliputkea. Pieni taivutus ja vika oli poissa.

Mondeon keula suunnattiin heti syyskuun alussa länsinaapuriin. Kahden viikon reissukamat pakattiin kyytiin, ja auto tuli ääriään myöten täyteen. Myönteinen kommentti irtosi heti: ”yhtään pienempi auto ei olisi riittänyt”.

Tukholman ohitustiellä moottori sai sapiskaa: ”ohituksissa pitää vaihtaa vähintään neloselle, mutta mielellään kolmoselle”. Ajettavuus aina ohjausta myöten sai kehuja, samoin hallintalaitteiden selkeys ja helppokäyttöisyys.

Veromuutos kasvatti reilusti Mondeon kestotestilaskua.

Veromuutos tiputti Mondeo Wagonimme perushintaa 2 640 eurolla. Tämä näkyy rajuna piikkinä testilaskussa, sillä muuten hinnanalennus on prosentuaalisesti kohtuullinen.

Hinta tippui reilun vuoden aikana 8 180 euroa. Näin lopulliset kilometrikohtaiset kustannukset nousevat korkeiksi, 0,463 euroa/km. Ilman hinnanalennusta laskusta olisi tullut selvästi halvempi.

Lämmitettävä tuulilasi on nykyään Trend-varustuksessa vakiona, ja vakionopeudensäätimen hinta putosi reilun satasen. Myös bensiinin hinta heilahteli paljon Mondeo-jakson aikana. Testin ensimmäiset tankkaukset tehtiin 1,3 euron litrahinnan molemmin puolin, mutta välillä käytiin jopa 1,6 euron tuntumassa. Koko testin keskihinnaksi tuli 1,462 euroa litralta.

Ylimääräisiä korjauskustannuksia Mondeoon ei kertynyt, ja huollattaminen maksoi 220,65 euroa.

Kestotestin loppukunto

Mondeo taivalsi kestotestin läpi ilman suurempia vikoja. Pieniä häiriöitä oli tasaisen väliajoin – lähinnä ylimääräisiä ääniä ja irronneita osia. Nyt Ford on täydessä kunnossa, mutta parin valtavirrasta poikkeavan ominaispiirteen kanssa on tultava toimeen.

Lasit ja maalipinta

Maalipinta on hyvässä kunnossa, eikä kiveniskuja ole kuin muutama. Konepelti ja etupuskuri maalattiin keväällä peräänajon takia. Samassa yhteydessä uusittiin kiveniskusta haljennut tuulilasi. Takapuskurin yläpinta on naarmuuntunut, suoja puuttuu. Maalausrobotti ei ole ruiskuttanut pintamaalia ovien alareunoihin, vaan sieltä paistaa pohjamaali läpi.

Kori

Ovet ovat natisseet keväästä lähtien. Lukkojen rasvaus hävitti äänet pariksi viikoksi, mutta ne alkoivat kesällä uudestaan. Elokuun lopun korjaamokäynnin jälkeen ääniä ei ole esiintynyt. Kuljettajan oven rajoitin pitää pientä kolinaa.

Moottori

Moottori vääntää huonosti, ja siksi käytännön suorituskyky on heikko. Keskikulutus nousi testin aikana melko korkeaksi. Ylimääräinen nykiminen kiihdytyksissä on ominaisuus, jota ei saa pois. Moottorissa ei esiintynyt vuotoja, eikä öljyä tarvinnut lisätä. Pakoäänet ovat metallisen pörisevät.

Sisustus

Istuimien ja lattian verhoilumateriaalit ovat laadukkaan oloiset. Nukkaantumisesta tai kulumisesta ei ole tietoakaan, ja putsaus on helppoa. Keskikonsolin alumiininvärinen pinnoite on herkkä naarmuuntumaan. Kynnysmuovit ovat normaalin naarmuisia. Tavaratilan pohja on hieman nukkaantunut, ja peiteverhon reunat ovat rispaantuneet.

Renkaat

Kesärenkaissa on edessä pintaa keskimäärin reilut 4,5 mm ja takana vajaat 6 mm. Molempien eturenkaiden sisäpinnat ovat kuluneet eniten, ulkoreunoissa on lähes milli enemmän kumia. Talvirenkaissa on pintaa jäljellä liki 90 %. Eturenkaat ovat kuluneet millin enemmän keskeltä kuin laidoilta, joten kesärenkaiden sisäreunojen kulumista ei voi laittaa ohjauskulmien piikkiin. Takakumeissa pintaa on täysin tasaisesti. Ainostaan yksi nasta on irronnut, toisesta eturenkaasta.

Alusta

Korissa ei ole ruostetta, mutta osa alustakomponenteista on jo pintaruosteessa. Etuapurunko on osunut muutamaan otteeseen kiveen, ja siinä on pari raapeutumaa. Eturenkaiden etupuolella olevat ilmanohjaimet ovat osuneet usein hidastetöyssyihin, ja ne ovat hieman repeytyneet. Maavaraa saisi olla enemmän. Kynnyskoteloiden saumakohdissa ei ole juuri lainkaan alustamassaa.

Jarrut ja jousitus

Jarrupalat ja -levyt ovat hyvässä kunnossa. Paloissa on pintaa reilusti. Takanakaan ei ole merkkejä jumiutumisesta, ja käsijarru toimii hyvin. Iskunvaimentimissa ei ole vuotojälkiä, eikä alustasta kuulu kolinoita.

Voimansiirto

Voimalinja on kunnossa, ylimääräisiä ääniä tai vuotoja ei ole. Fordin pitkäaikainen ongelmakohta, vuotavat sisemmät vetonivelet, on tilkitty tiivisteliimalla jo tehtaalla. Liimaukset ovat ehjät. Vaihteenvalitsin keräsi testin aikana kehuja, ja vaihteensiirto on toiminut koko jakson moitteetta.

Julkaistu: 28.11.2008
Kommentoi »