Tuulilasi

Kesä oli rankka: 60% autoilijoista yllättyy kohta

1

Autojen renkaat ovat joutuneet tänä kesänä poikkeuksellisen lujille.
Kuvat Autorengasliitto

Leudon talven ja pitkälle jatkuneen nastakauden jäljiltä tienpinnat olivat alkukesästä tavallistakin karkeampia. Sen jälkeen tulivat helteet, jotka nostivat renkaiden lämpöä ja lisäsivät renkaiden kulumista. Ja lopulta saapuivat rankkasateet, jolloin vesiliirto on päässyt yllättämään monet loppuun ajetuilla kesärenkailla.

Jokasyksyisissä rengasratsioissa on ilmennyt, että autoilijat ajavat renkaansa useimmiten huomaamattaan kehnoon kuntoon. Huonoilla renkailla ajavista vain joka neljäs tiedostaa renkaidensa kunnon.

”Vain autonsa ja renkaansa tunteva kuljettaja pystyy säätämään tilannenopeuden ja turvavälin vallitsevan kelin mukaiseksi”, toteaa Kampanjapäällikkö Risto Keskiruokanen Autonrengasliitosta huolestuneena.

Urasyvyydet tarkistettiin viimeksi keväällä

Autonrengasliiton kuluttajakyselyn mukaan autoilijat kyyristyvät harvoin renkaidensa äärelle.

Useimmat (60 %) tarkistavat renkaidensa urasyvyyden vain keväällä ja syksyllä renkaanvaihdon yhteydessä.

Kuukausittain renkaitaan syynää vain joka kahdeskymmenes (5 %) kuski. Rengaspaineita seurataan hieman tiiviimmin, mutta vain joka seitsemäs (14 %) tarkistaa paineet vähintään kuukausittain suosituksen mukaisesti.

Tutkimus toteutettiin YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa helmikuussa 2014 Autonrengasliiton toimeksiannosta. Kyselyyn osallistui 1 023 suomalaisautoilijaa, jotka vastasivat taloudessaan rengasasioista.

Huonokuntoiset renkaat yleisin rengasriski

Renkaat ovat suurin ajoneuvoon liittyvä riskitekijä liikenteessä.

Tutkijalautakuntien mukaan renkaat ovat riskitekijänä joka seitsemännessä (14,6 %) henkilö- tai pakettiauton aiheuttamassa kuolonkolarissa.

Huonokuntoiset renkaat ovat yleisin renkaisiin liittyvä riskitekijä. Lisäksi tutkijalautakunnat ovat kiinnittäneet huomiota sopimattomaan rengastukseen, vääriin rengaspaineisiin ja muihin rengasriskeihin.

Henkilö- ja pakettiautoilla on aiheutettu 2000-luvulla yhteensä 2 830 kuolonkolaria, joista 414 tapaukseen liittyy jokin rengasriski. Rengasonnettomuuksissa kuoli 494 ja vammautui vakavasti 164 henkilöä. Tiedot ilmenevät Liikennevakuutuskeskuksen onnettomuustietokannasta 2000-2012.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 2.9.2014