Apu

Kenttäsairaaloita Central Parkissa – New Yorkissa asuva suomalainen Lasse, 55, kertoo elämästä Yhdysvaltojen koronakeskuksessa

Kenttäsairaaloita Central Parkissa – New Yorkissa asuva suomalainen Lasse, 55, kertoo elämästä Yhdysvaltojen koronakeskuksessa
New Yorkissa on tällä hetkellä eniten koronatartuntoja kaikista Yhdysvaltojen osavaltioista. – Tällä hetkellä tunnelma kaupungissa on hiljainen, apea. Kaikille on nyt selvinnyt, ettei tämä ole enää mikään leikin asia, kertoo Manhattanilla asuva Lasse Leskinen.
Julkaistu: 1.4.2020

Aloituskuva: Lasse Leskisen selfiestä välittyy, miten New Yorkin kadut ovat tyhjentyneet.

New Yorkissa asuu noin 8,6 miljoonaa ihmistä ja sen metropolialueella lähes 24 miljoonaa ihmistä. Sitä sanotaan kaupungiksi, joka ei nuku koskaan.

Nyt kadut ovat hiljentyneet. Satunnaisia jalankulkijoita on siellä täällä ja poliisi puuttuu herkästi asiaan, mikäli henkilöitä kerääntyy yhteen enemmän kuin kaksi. Joukkoa pyydetään hajaantumaan, ja jos kehotus ei toimi, porukalle saattaa rapsahtaa 250 dollarin sakko.

– Ensin kiellettiin yli sadan ihmisen kokoontumiset, sitten se pudotettiin viiteenkymmeneen ja tällä hetkellä kaksi on maksimi, kertoo New Yorkissa asuva Lasse Leskinen.

New Yorkissa vierailee vuosittain noin 47 miljoonaa turistia, joten ihmisten katoaminen katukuvasta on ennennäkemätöntä. Kun vajaa viikko sitten Leskinen kävi kävelyllä, Manhattanin tunnetuin kulma Times Square oli typötyhjä eikä kuuluisalla Broadwaylla kulkenut ketään.

Liikenteen melu on kadonnut, vain ambulanssien sireenit soivat silloin tällöin.

Kaupunki nukkuu vihdoin.

Lähes 80 000 sairastunutta

Lohjalta kotoisin oleva Lasse Leskinen, 55, on asunut Amerikassa jo 26 vuotta ja enimmän siitä ajasta New Yorkissa. Hän työskentelee American Airlinesin strategisen myyntiryhmän yritysmyyntipäällikkönä. Asiakkaina ovat isoja, kansainvälisiä suuryrityksiä.

– Normaalisti AA tekee noin 6 600 lentoa päivässä, siihen on laskettu sekä kotimaan että ulkomaan lennot. Tällä hetkellä rahtilentojen lisäksi AA lentää vain Lontooseen ja Tokioon. USA:n sisäisiä lentoja on vähennetty 50 prosentilla ja lisää vähennyksiä on oletettavasti tulossa seuraavien viikkojen aikana.

Leskinen asuu Manhattanin Hell's Kitchenissä, keskuspuisto Central Parkin eteläpäässä.

– Tällä hetkellä tunnelma kaupungissa on hiljainen, apea. Kaikille on nyt selvinnyt, ettei tämä ole enää mikään leikin asia.

Social distancing on tullut terminä tutuksi. Newyorkilaiset osaavat nykyään pitää turvavälin.

Tartuntojen kokonaismäärä kaupungissa oli 1.4. kello 11.58 noin 76 030. Tiistaisessa (31.3.) tiedotustilaisuudessa New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo kertoi, että sairaaloissa on hoidossa 10 929 koronapotilasta. Tautiin on New Yorkissa kuollut jo yli 1 550 ihmistä.

Ravintolat suljettiin 24 tunnin varoitusajalla

Lasse Leskinen kertoo, että Amerikassa on kolme ihmistä, joita tällä hetkellä eniten kuunnellaan ja uskotaan: Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom, New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo sekä Yhdysvaltain kansallisen allergia- ja infektiotautien instituutin johtaja Anthony Fauci.

– Kun korona iski New Yorkiin, kuvernööri Cuomo aloitti heti kovat toimenpiteet. Kokoontumiset kiellettiin, tapahtumat peruttiin ja kaikki paikat suljettiin. Vain välttämättömimmät palvelut, kuten ruokakaupat ja apteekit, saavat olla auki. Samat toimenpiteet teki myös Kaliforniassa kuvernööri Newsom, Leskinen sanoo.

– New Yorkissa ravintoloiden ja baarien sulkeminen tapahtui paljon nopeammin kuin Suomessa: kertaheitolla, 24 tunnin varoituksella. UIosmyynti on edelleen sallittua eli halutessaan voi omasta kantabaarista hakea kotiinsa vaikka iltaisin margaritan, Leskinen jatkaa.

Kuvernööri Andrew Cuomo

Ensin Cuomo määräsi, että yrityksissä vähintään 75 prosenttia työntekijöistä on lähetettävä etätöihin, sitten se muutettiin 100 prosentiksi.

– Esimerkiksi American Airlinesin pääkonttorin kaikki 8 000 työntekijää on määrätty etätöihin. Matkustelen paljon työni takia ympäri Yhdysvaltoja ja teen usein etätöitä. Minulle se on ennestään tuttua, mutta monelle muulle uuden työtavan opettelua.

Kuvernööri sulki myös koulut, mutta säilytti kouluruokailun niissä kouluissa, joissa sitä järjestetään. Omaan kouluun ei tarvitse mennä, oppilaat voivat käydä syömässä missä tahansa lähikoulussa.

– Etäkoulua käydään, mutta kaikilla ei tietenkään ole läppäriä. Vanhemmat opettavat paljon. Puhutaan home schoolista, kotikoulusta, Leskinen kertoo.

Koronapotilaat sairaaloihin, muut tilapäistiloihin

Kaupungin keskuspuistoon Central Parkiin on rakennettu isoja telttoja, jotka ovat kenttäsairaaloita. Niiden lopullista tarkoitusta Leskinen ei vielä tiedä.

Kaupungin suurin kongressikeskus Jacob Javitz Center on muutettu sairaalaksi, ja maanantaina 30.3. Manhattanille ankkuroitiin laivaston sairaalalaiva USNS Comfort, jossa on 1 000 sairaalapaikkaa ja 12 leikkaussalia.

Kuvernööri esitteli sairaalalaivan Twitterissä:

– Myös joitain armeijan omistamia rakennuksia on muutettu sairaaloiksi. Nämä kaikki on tarkoitettu muuta sairaalahoitoa tarvitseville, koska tarkoituksena on vapauttaa oikeat sairaalat koronapotilaille. Tavoitteena on, että jokaiseen viiteen kaupunginosaan tulisi oma koronasairaala, Leskinen kertoo.

– Tuttavani on töissä yhdessä pääsairaaloista. Hän on sitä mieltä, että näiden tilapäissairaaloiden myötä vuodepaikkoja on tarpeeksi. Mene ja tiedä.

– Hän myös huomautti, että lähes kaikki koronaviruspotilaat tällä hetkellä teholla ovat alle 50-vuotiaita miehiä. Hänen mielestään se on osoitus siitä, että tietyn ikäryhmän miehet viis veisaavat käsienpesusta ja kokoontuvat edelleen.

Tilanne on tällä hetkellä hyytävä, sillä pelastajistakin tulee pelastettavia. Ylen mukaan New Yorkin poliisilaitokselta peräti 5 000 on sairaana tai karanteenissa. Sen voi suhteuttaa siihen, että yhteensä laitoksella on 55 000 työntekijää, joista reilut 38 000 on varsinaisia poliiseja.

Samaan aikaan kun korona verottaa poliisivoimia, hätänumeroon soitettujen puheluiden määrä on noussut ennätyksellisiin lukemiin. Niitä tulee jo 6 000 päivässä, ja ne työllistävät erityisesti palolaitoksia ja niiden ensihoitoyksiköitä. Palomiehistä koronatartunnan on saanut jo 260, Yle kertoi 31.3.

Mutta hyviäkin uutisia on. Hoitohenkilökuntaa palaa eläkkeeltä auttamaan taistelussa virusta vastaan. Kuvernööri Cuomon mukaan vapaaehtoisia terveydenhuoltoalan ammattilaisia on ilmoittautunut jo 76 000. Näistä yli 30 000 on sairaanhoitajia ja 8 000 lääkäreitä.

– Tällä hetkellä New Yorkissa kuulutetaan niitä, jotka ovat jo toipuneet koronasta. Vapaaehtoisia pyydetään luovuttamaan verta, koska veressä on koronan vasta-aineita. Verenluovutustalkoot alkavat tulevana perjantaina (3.4.), Leskinen kertoo.

Vasta-aineiden avulla yritetään löytää parannuskeinoa.

Kotiinkuljetuksessa uusi sääntö

Yhdysvaltain kongressin hyväksynnällä taloutta tullaan tukemaan yli 1 800 miljardilla eurolla, mutta niin kuin muualla, myös New Yorkissa ihmisten työpaikat ja toimeentulo horjuvat tällä hetkellä pahasti.

Verkkokauppa Amazon sekä ruokakaupat palkkaavat koko ajan väkeä lisää tavaroiden keräämiseen, pakkaamiseen, lähettämiseen ja toimittamiseen. Tosin kotiinkuljetuksissa on uusi sääntö: tavarantoimittaja ei saa mennä asuintalon ulko-ovea pidemmälle.

– Asun pienessä kerrostalossa, jossa on vain 9 kerrosta ja 75 asuntoa. Melkein jokainen tuntee toisensa. Talossa asuu paljon ikääntyneitä, joten olemme keränneet ryhmän, joka auttaa kotiinkuljetuksissa eli noutaa ostokset etuovelta, jos joku sellaista apua tarvitsee.

– Kotiinkuljetusta on aina ollut, sillä keittiöt ovat aika pieniä ja ihmiset tilaavat ruokaa kotiin. Myös lähikaupat ja apteekit ovat aina tehneet kotiinkuljetusta, Leskinen kertoo.

Kun korona iski, myös Leskinen päätti hankkia itselleen pientä kriisivarastoa. Kaupan hyllyt olivatkin kovin tyhjiä.

– Täällä myydään Vaasan näkkileipää, ja jopa sekin oli kelvannut. Samoin pastat ja riisit. Lähikaupan lihatiski on aina hyvässä järjestyksessä ja näyttävän näköinen, nyt oli vain köntti jauhelihaa ja joitain lihapaloja.

Hamstraushulluuden laimennettua ihmiset ymmärsivät, että ruokaa on ja sitä myös koko ajan tulee lisää. Hyllyt alkoivat jälleen täyttyä.

– Käyn itse kaupassa ruuhka-ajan ulkopuolella, yleensä keskiviikko- tai torstaiaamuisin. Buffetit ovat kiinni, muuten kaikkea löytyy.

Ulkoilla saa vielä. Leskinen käy kävelyllä Hudson-joen rannalla.

Suositaan sosiaalista etäisyyttä

Koska kukaan ei pääse tapaamaan ketään, ystävät järjestävät videon välityksellä yhteisiä illanistujaisia sekä brunsseja. Avaimia on vaihdettu ja kaikki ovat koko ajan tietoisia toistensa voinneista. Korona ei ole vielä sairastuttanut ketään Leskisen lähipiiristä.

Kaupungissa puhutaan paljon ”sosiaalisesta etäisyydestä”. Bronxissa, Brooklynissa, Queensissä ja Manhattanilla on suljettu useita katuja autoliikenteeltä. Tarkoituksena on helpottaa sosiaalista etäisyyttä antamalla ihmisille enemmän tilaa kävellä.

Leskinen itse pitää sosiaalista etäisyyttä uutisiin, koska ne ovat usein aika väritettyjä.

– Seuraan uutiskanavista lähinnä NY 1 -kanavaa, koska se keskittyy paikallisuutisiin. Sen lisäksi seuraan Suomen ja Euroopan uutisia.

Valtava pula suojavarusteista, presidentti vähättelee

Ja sitten puheenaihe vaihtuu presidentti Trumpiin.

Lasse Leskinen puistelee päätään. Huokaisee.

Sanomalehti Washington Postin mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelut varoittivat presidenttiä koronasta jo tammikuussa, mutta Trump ei ottanut uhkaa vakavasti. Hän kielsi pitkään koronaviruksen vaarallisuuden, vähätteli tautia ja sen etenemistä.

Kun tautia ei voinut enää nonseleerata, presidentti alkoi pitää tiedotustilaisuuksia, joissa hän on usein puhunut sivu suunsa, liioitellut tai suorastaan valehdellut, saanut raivokohtauksia median kysymyksistä ja muistanut edelleen käyttää tuttua ”Fake news” -hokemaansa.

Yhdysvaltain kansallisen infektiotauti-instituutin johtaja Anthony Fauci on usein joutunut korjaamaan Trumpin sanomia. Hän on myös yrittänyt saada muutosta lehdistötilaisuuksiin. Kansalaisia on kehotettu välttämään isoja ryhmiä, mutta kameroiden edessä Trumpin seurassa saattaa pönöttää toistakymmentä hallinnon edustajaa.

– Mietin, että onkohan Trump edes ikinä ymmärtänyt tosissaan, mistä on kyse. Tietää kaiken, osaa kaiken ja jos joku vastustaa, tämä saa kenkää, Leskinen sanoo ja antaa esimerkin yhdestä Trumpin kommentista:

Kaupungin terveydenhoitohenkilöstö on jo pitkään viestinyt suojavarusteiden vähyydestä ja lopulta Twitterissä alkoi levitä kuva newyorkilaissairaalasta, jossa hoitajat joutuivat pukemaan ylleen jätesäkit suojakseen. Presidentti totesi, että suojavarusteita olisi riittävästi, ellei joku niitä varastaisi ja myisi omaan taskuunsa. Mikä ei siis pidä paikkansa.

– Monet yritykset ovat alkaneet auttaa. Muun muassa kosmetiikkayritys Avon valmistaa käsidesiä ja lahjoittaa sitä suoraan sairaaloille, pölyimuritehdas Dyson tekee kuulemma hengityskoneita ja kuulin myös, että kaikki New Yorkin kirjastojen 3D-printterit on kerätty yhteen ja niillä tehdään tällä hetkellä kasvosuojia.

Pahempaakin on nähty

Yhdysvaltojen varmennetut tartuntamäärät ylittivät jo Kiinan tartunnat. Maassa on nyt todettu yli 188 000 varmistetttua tartuntaa, mutta tartuntojen todellinen määrä saattaa olla isompi. Viruksen aiheuttamia kuolemantapauksia on jo yli 3 900.

– Mutta kyllä tästä selvitään, sillä pahempaakin on nähty: 9/11 oli järkyttävä, tuho niin hirveä ja tahallinen. Yhtä lailla myös korona koskettaa kriisinä täällä New Yorkissa meitä kaikkia, mutta tästä tilanteesta puuttuu 9/11-tapaukseen liittynyt vihan tunne. Ketään ei voi syyttää koronasta.

Karanteenin keskellä pitää välillä keksiä jotain mukavaa tekemistä, jotta saa ajatukset muualle.

– Minä tein hapanleivän juureen, Lasse Leskinen kertoo.

Tauti kuitenkin jatkaa kulkuaan. Seuraavana päivänä Leskinen lähettää vielä viestin:

"Breaking News... New Yorkin kuvernöörin Andrew Cuomon veljellä on todettu korona tänä aamuna. Chris Cuomo on yksi CNN-kanavan tunnetuimmista uutisankkureista, jolla on oma päivittäinen uutisohjelma."

Alta voit katsoa Cuomon ilmoituksen asiasta Twitterissä:

Kommentoi »