”Kuuman, kostean, minä tunsin Mombasan” – Kenia ei ole vain safarimatkojen kohde, se tarjoaa myös mukavia rantalomia
Itä-Afrikan kauniit rannat
”Kuuman, kostean, minä tunsin Mombasan” – Kenia ei ole vain safarimatkojen kohde, se tarjoaa myös mukavia rantalomia
Kenia tunnetaan hienoista safareistaan, mutta siellä voi viettää myös leppoisan rantaloman. Yksi kohteista on laulusta tuttu Mombasa. Maassa vuosia asunut toimittaja Jenni Petäjä kertoo, miten Kenian rannat kannattaa kokea.
4.10.2023
 |
Mondo

Miksi Kenia on mainio kohde rantalomalle?

Idylliset aurinkolomat syntyvät kolmesta asiasta: valkoinen hiekka, turkoosi vesi ja lämmin ilma. Kenian rannoilta löytyvät nämä kaikki, ja siellä on palveluiltaan toimivia paikkoja. Sijaintikin on suunnilleen Seychellien kanssa samoilla leveyspiireillä, missä matkailijaa hellii trooppinen aurinko.

Kenian rannat ovat suosittuja matka­kohteita mutta eivät lainkaan niin ­tunnettuja kuin ­esimerkiksi Thaimaan kohteet. ­Aamulenkin voikin täällä kävellä miellyttävällä hiekalla ilman, että pitäisi väistellä ranta­tuoleja tai turisti­massoja. Monia rantoja suojaa pitkä koralliriutta, ja siksi niiden vesi on usein matalaa ja melko tyyntä.

Osa majapaikoista Kenian rantakohteissa on aivan meren lähellä.

Näihin paikkoihin tulee myös ­leijasurffaajia ympäri maailmaa. Merenalaista elämää voi katsella snorklaus- tai sukellus­retkillä.

Englannilla pärjää Keniassa hyvin, koska se on yksi maan virallisista kielistä. Aikaero Suomeen nähden on maksimissaan vain tunnin. Majoitustakin rannikolta löytyy monessa eri hintaluokassa, vaatimattomista yösijoista mukaviin resortteihin.

Kenialla on yli 500 kilometriä Intian valtameren rannikkoa. Veneretkillä voi nähdä delfiinejä, syksyisin Watamun seudulla ryhävalaitakin.

Missä ovat Kenian kaikkein parhaat rannat?

Koko rannikko on yli 500 kilometriä pitkä, eli kohteita riittää. Yksi suosituimmista ja upeimman näköisistä paikoista on Diani. Siellä hiekka tuntuu kaikkein valkoisimmalta ja vesi turkooseimmalta.

Dianin läheiselle koralliriutalle ­järjestetään snorklauskäyntejä, joilla näkee värikkäitä kaloja ja meritähtiä. Voi myös mennä pidemmälle retkelle Wasinisaarelle. Olen nähnyt kauempana Dianin merivesillä delfiinejä ja kilpikonnia, ja helmi-maaliskuussa onnekas voi veneretkellä bongata jopa valashaita.

Kun olen Keniassa oppinut tuntemaan suositun snorklauskohteen, olen tavannut vuokrata kajakin ja suunnata hiekkasärkälle koralli­riutan luo aamulla. Muut matkailijat eivät ole vielä silloin liikkeellä, ja olen saanut ihastella riutan elämää snorklaten lähes yksin muutaman tunnin ajan.

Monet kenialaiset lomailevat maan rannikolla, ja rannoilla tapaa myös paikallisia.

Toinen suosittu kohde on Watamu. Sen suurin ero Dianiin on maisemissa ja tunnelmassa. Dianin hiekkaranta jatkuu pitkään, kun taas Watamussa niemen­nokat ja saaret ikään kuin katkovat kauniin rannan poukamiin.

Watamun lähellä sijaitsee mangrovemetsä, jota voi katsella esimerkiksi kanoottiretkellä tai ihan vain ravintolassa istuen. Watamun pikkukaupungin tunnelma voi yllättää: katukuvassa on yllättäen pala Italiaa. Alueelle on historian saatossa asettunut monia italialaisia, ja täällä saakin hyvää pastaa.

Löytyykö Keniasta vielä muita kiinnostavia rantakohteita?

Tunnettu ja näistä edellisistä poikkeava ranta­lomien paikka on Lamun kaunis saaristo. Se sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Somalian rajalta, ja tällä seudulla on ollut levottomuuksia. Alueella on kiistelty Kenian vähemmistö­ryhmien oikeuksista, ja ääri­liikkeet ovat tehneet väkivaltaisia iskuja sekä kidnapanneet Lamun alueella turistejakin. Juuri nyt matkailua Lamulle ei suositella, ja jos sinne ajan mittaan menee, on paras lentää suoraan perille.

Lamun alueen maineikkaita rantoja ovat esimerkiksi Shela ja Manda. Lamun vanhakaupunki on Unescon suojelukohde, koska sen swahili-arkkitehtuurissa yhdistyy afrikkalaisia, eurooppalaisia ja muita vaikutteita yli 700 vuoden ajalta. Vanhakaupunki on täynnä pieniä, sokkeloisia kujia. Rakennukset ovat jykeviä ja korallikivisiä, ja niiden oviin on veistetty kuvioita. Paikassa on samanlaista henkeä kuin Sansibarin kuuluisassa Stone Townissa. Aasit korvaavat autot näillä kujilla.

Lamuun verrattuina Watamun ja ­Dianin kaupungit eivät ole erityisen viehättäviä, mutta matkailijat viettävätkin niissä eniten aikaa rannalla ja majapaikassa. Lamussa on ollut myös tarjolla purjehduksia perinteisillä dhow-aluksilla auringonlaskun aikaan.

Lamun saaren kulttuuria sävyttää vahvasti islaminusko. Rukouskutsut kaikuvat Lamun kaupungin moskeijoista.

Entä Taiskan laulusta tuttu Mombasa? Onko siellä ihania rantoja?

Mombasa on kosmopoliittinen satama­kaupunki ja Kenian toiseksi isoin ­keskus pääkaupunki Nairobin jälkeen. Se on mieleen­painuva kohde etenkin kulttuurista kiinnostuneille. Mombasassa kannattaa hypätä kolmipyöräisen tuk-tukin kyytiin ja suunnata esimerkiksi vanhaankaupunkiin, jossa voi nähdä seudun historiaa.

Kuten Lamussa, täälläkin vanhoissa rakennuksissa yhdistyvät afrikkalaiset, arabialaiset ja eurooppalaiset vaikutteet. Yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on Fort Jesus, portugalilaisten vuosina 1593–1596 sataman suojaamiseksi rakentama linnoitus.

Muita käyntikohteita Mombasassa ovat ­esimerkiksi eri uskontokuntien pyhätöt. Tämä on monikulttuurinen kaupunki, josta löytyy niin moskeijoita kuin hindutemppeleitä. Myös vaikkapa Marikitin tori on eläväinen käynti­kohde. Se tarjoaa niin kenialaisia vaatteita kuin muuta katseltavaa.

Rantojakin Mombasan alueella on hotelleineen, ja usein parhaaksi mainitaan Nyalin ranta. Mutta puhtaampia hiekkarantoja ja idyllisempää lomatunnelmaa olen löytänyt esimerkiksi noin 40 kilometrin ajomatkan päästä Dianista.

Mombasan kaupunkiin tehtiin puinen syöksyhampaiden portti siirtomaa-aikana kuningatar Elisabetin vierailun kunniaksi vuonna 1952. Nykyinen versio on alumiinista.

Mitä muita elämyksiä löytyy rantojen lisäksi?

Watamun lähellä lepäävät mystisen Gedin kaupungin rauniot. Asutus paikassa alkoi arviolta 1000–1100-luvuilla, mutta sittemmin kukoistanut kaupunki hylättiin 1600-luvulla. Miksi? Tätä voi pohtia oppaan kanssa kivisillä raunioilla.

Rannikon lomakohteista löytyy myös esimerkiksi joogatarjontaa, ja moni paikka on erityisen kiinnostava musiikkifestivaalien ja kansanjuhlien aikoina. Lamu on tunnettu monista festivaaleistaan: on perinteisten dhow-veneiden kisa, on jooga- ja kulttuuri­festivaalit sekä profeetta Muhammedin syntymää juhlistava Maulid-festivaali.

Suosittuja juhlia järjestetään myös vaikkapa Kilifin rannalla, noin 65 ­kilometrin päässä Mombasasta. Nairobin hipsterit ja ­expatit juhlivat täällä uutenavuotena Beneath the Baobabs -tapahtumassa. Watamussa pidetään Kaleidoscope-festivaalia dj-artisteineen.

Keniassa onnistuu myös beach & bush -matka, eli rantalomaan voi yhdistää eläinten bongauksen safarin esi­merkiksi Tsavossa tai Masai Maran suojelualueella. Mombasasta voi matkata junalla Tsavon ­kansallispuistoon tai lentää Nairobin kautta Masai Maraan.

Keskipäivän tienoo voi olla monelle matkailijalle liian kuumaa urheiluun tai retkiin, joilla liikutaan vaativammilla reiteillä. Aamuisin ja alkuillasta Kenian rannoilla on miellyttävää ja näkee myös paikallisia puuhissaan.

Kaikissa näissä rantapaikoissa on tarjolla erilaisia päiväretkiä luontoon. Esimerkiksi Watamusta tehdään safarikäyntejä Tsavoon, ja Dianista voi lähteä retkelle vaikkapa Shimba Hillsin suojelualueelle. Kunnon safarille on kuitenkin hyvä varata vähintään 2–3 päivää.

Watamun seudulla on toisinaan ollut tarjolla erikoinen elämys: hidasta kellumista Midajoen uomassa mangrovemetsän keskellä. Retkiä varatessa kannattaa muistaa, että ­päiväsaikaan voi olla hyvin kuumaa.

Keniassa tapaa nuorta ja ystävällistä väkeä. Kolme neljästä kenialaisesta on alle 30-vuotiaita, ja etnisiä ryhmiä on kymmeniä erilaisia.

Miten Kenian rantakohteissa liikutaan, ja onko niissä turvallista?

Pidemmät kyydit näillä seuduilla sujuvat ­mukavimmin taksilla. Isoimpien kaupunkien välillä, kuten Mombasasta Dianiin, voi mennä Uberilla. Jos ei halua varata taksia itse, majapaikka voi ­järjestää sen.

Tarjolla on myös paikallisia matatu-busseja, mutta koska ne pysähtelevät reiteillään aika tiheään eivätkä ole aina turvallisia, en ole itse käyttänyt niitä usein.

Lyhyet välimatkat taajamissa ja niiden välillä olen tavannut kulkea tuk-tuk-autolla tai boda bodan eli mopokyydin takaistuimella. Eteläosassa Kenian rannikkoa, Dianin ja Mombasan lähistöllä, olen yleensä pyytänyt esimerkiksi hotellia järjestämään auton, joka kuljettaa rannalta toiselle.

Matka Keniassa sujuu yleensä hyvin, kun pitää huolen turvallisuudestaan, eli ei liiku ­pimeällä yksin ja jättää arvokkaat korut ja kellot säilöön. On tärkeää kunnioittaa ­paikallisia tapoja: esimerkiksi Lamun vanhassa­kaupungissa monet musliminaiset pukeutuvat peittävästi, joten bikinien sijaan rantojen ulkopuolella on parempi käyttää peittävämpiä vaatteita. Ne suojaavat myös hyttysiltä: Keniassa on malariaa, jota vastaan on syytä olla käytössä estolääkitys.

Dianissa sijaitsevalla The Sands at Nomad -resortilla on mukava ravintola merinäkymineen.

Miten täällä kannattaa majoittua ja aterioida?

Yöpymistä on tarjolla monessa eri ­hintaluokas­­sa. On resortteja, hotelleja, ­Airbnb-asuntoja sekä vuokrattavia yksityis­taloja. Yksinkertaisen huoneen kahdelle voi saada jo parilla, kolmella kympillä. Resorttien yöhinnat alkavat usein sadasta eurosta. Oma suosikki­hotellini ­Dianissa on Kenyaways, Watamussa Kobe Suite Resort ja Lamulla hotelli Peponi.

Jos matkalla on monta henkeä, kannattaa usein vuokrata talo. Silloin on hyvä tarkistaa, mitä hinta ­sisältää: usein siihen kuuluvat ­siivous, kokki ja vartiointi. Taloja löytyy esimerkiksi Airbnb:n kautta.

Kenian rannoilta löytyy niin hiljaisen rauhallisia poukamia kuin suosittuja alueita palveluineen.

Rantaravintoloissa on ihanaa nauttia tuoreista merenelävistä. Esimerkiksi Dianissa erityinen paikka on Ali Barbour’s Cave: ­matkailijoiden suosima ravintola sijaitsee avoimessa luolassa, ja sinne kannattaa suunnata jo miljöön takia, toki aterioidenkin. Yksi Dianin suosituimmista ruokapaikoista on The Sands at Nomad, joka sopii sekä syömiseen että ­drinkeille.

Watamussa herkullisimmat rapu-­samosat tarjoilee The Crab Shack, paikallisen yhteisön pyörittämä ravintola mangrovepuiden keskellä. Pastan ja pizzan tilaaminen on hyvä idea Watamussa: Papa Remo on yksi alueen klassisista rantaravintoloista. Drinkeille täällä kannattaa mennä Lichthaus-baariin auringon laskiessa.

Lamussa hyviä aterioita tarjoaa Peponi-­hotelli, ja paras drinkkipaikka ilta-aikaan on The Majlis Resort -hotellin baari.

Onko se siis totta, mitä Taiska aikoinaan Mombasasta lauloi?

Kyllä se on. Kenian rannat jäävät ­varmasti ikuisesti niiden mieleen, jotka sinne lomallaan matkustavat.

Kenian luonnon­helmassa olevissa majapaikoissa on hyvä muistaa, ettei ruokaa kannata täällä jättää esille: apinat kiinnostuvat siitä pian.

Näin mennään Kenian Mombasaan

Suomesta ei ole suoria lentoja Keniaan, mutta yhdellä vaihdolla meno-paluu-­liput Nairobiin voi saada noin 450–550 eurolla. Nairobista voi jatkaa junalla Mombasaan tai lentää rantakohteisiin.

Matkailukokemus on hyväksi Afrikassa reissatessa, mutta Kenian rannat sopivat perheillekin. Parasta on yhdistää reissu pidempään kiertelyyn Itä-­Afrikassa.

Rantakohteista löytyy snorklailijalle katseltavaa, kuten meritähtiä.

Kommentoi »