Kenelle vyöruusurokote?
Terveys ja hyvinvointi
Kenelle vyöruusurokote?
Vyöruusua vastaan on rokote, mutta se ei vielä kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.
Julkaistu 25.6.2015
Apu

Maaliskuusta lähtien Suomessa on voinut saada vyöruusurokotteen. Se ei vielä kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, kuten esimerkiksi Ruotsissa ja USA:ssa.  

Professori Timo Vesikari Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksesta suosittelee rokotusta 50. ikävuodesta ylöspäin, sillä vyöruusu yleistyy väestön eliniän noustessa. Keskimäärin joka viides sairastuu siihen jossain vaiheessa elämäänsä. Yli 80-vuotiaista sellaisen voi saada jopa joka toinen.

– Rokotteen teho heikkenee myöhemmällä iällä ihmisen luontaisen immuunivasteen alenemisen myötä, mutta sen voi ottaa vielä kuusikymppisenäkin, professori Vesikari sanoo. 

Rokotetta ei suositella henkilöille, joilla on immuunivastetta heikentäviä sairauksia, sillä elävää virusta sisältävä rokote voi laukaista vyöruusun. Rokotetta ei myöskään suositella syöpähoitojen aikana. 

Vyöruusu aiheuttaa Suomessa lähes yhdeksäntuhatta lääkärikäyntiä ja tuhat sairaalahoitoa vuosittain ja lähes viiden miljoonan euron vuotuisten hoitokulut. Sairauden vaikeusaste saattaa vaihdella lievästä hyvin kivuliaaseen. 

Vyöruusun aiheuttaja on vesirokkovirus, joka sairastetun vesirokon jälkeen jää aina piilevänä elimistöön. Joskus virus aktivoituu vuosien kuluttua ja aiheuttaa rakkuloita sisältävän ihottuman yleensä vartalolle ja kasvoihin. Rakkuloiden paranemisen jälkeen ankara hermokipu saattaa jatkua jopa vuosia. 

Rokotteeseen ei toistaiseksi saa sairausvakuutuskorvausta. 

Lue lisää vyöruususta:

Kommentoi »